Social

# schimbare programa scolara # ziua lecturii # sorin cimpeanu #programa scolara #romania

Romania sarbatoreste Ziua Lecturii. Se schimba programa scolara a tuturor elevilor!

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat astazi schimbarea programei scolare pentru toti elevii din tara, cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Lecturii.

 

Ziua Nationala a Lecturii este nou introdusa prin lege si se sarbatoreste pe 15 februarie.

Astfel, potrivit anuntului facut de  Sorin Cimpeanu, toate unitatile scolare au obligati de a-si schimba programa, indiferent de orele de curs care sunt prevazute in programa. Astfel, pe 15 februarie, toti prescolarii si elevii (clasele 0-XII) trebuie sa participe intre orele 11:00 si 14:00 la activitati de lectura.

"Incepand din acest an, Romania are o zi nationala a lecturii! Intr-o tara in care sub 10% dintre cetateni cumpara o carte pe an, rolul scolii devine esential in a cultiva o activitate aparent desueta, lectura, ca preocupare menita sa ne salveze dintr-un univers superficial, un univers in care dam click fara a decide. Lectura construieste legaturi profunde si statornice in mintile tuturor, fie copii sau adulti.

Am decis, in calitate de ministru al Educatiei, ca marti, 15 februarie 2022, in toate scolile, programul sa se modifice astfel incat, indiferent de disciplina prevazuta in orar, la ora 11:00 si la ora 14:00, invatatorul sau profesorul sa organizeze, la clasa unde este prezent, activitati de lectura la care sa participe toti prescolarii si elevii. In prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor sa aduca o carte preferata sau sa imprumute de la biblioteca scolara o carte si, timp de 15 minute, sa citeasca fie individual, fie in grupuri mici de lucru. Obiectivul activitatii este de a promova lectura ca obicei cotidian, fara a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

Unitatile de invatamant pot organiza activitati de incurajare a lecturii pentru comunitatea sociala din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19", a afirmat ministrul Educatiei.

Acesta a mai subliniat ca motto-ul acestui an este: "Citim impreuna!".

Potrivit comunicatului de presa emis de ministerul Educatiei, toate unitatile de invatamant din tara, precum si bibliotecile metropolitane si de judet, au urmatoarele obligatii: 

“- bibliotecile locale, judetene si/sau metropolitane sunt invitate sa deruleze activitati de prezentare a propriilor servicii, de obtinere a unui permis de biblioteca, de colectare si donatie de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri in incinta unitatilor de invatamant;

- se recomanda asociatiilor, fundatiilor nonprofit, societatilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienta in derularea de activitati educationale, sa sustina cluburi de lectura, ateliere de scriere creativa si/sau ilustrare de carte, discutii si dezbateri pe teme literare sau alte programe similare;

- scolilor le este recomandat sa ofere editurilor si librariilor, la cerere si in masura disponibilitatii, spatii cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative si/sau recreative, adecvate varstei elevilor.”

Seria manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Lecturii se va deschide oficial in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, marti, 15 februarie, ora 10:00, cu mesajele reprezentantilor Administratiei Prezidentiale, ale ministrilor Educatiei si Culturii, ale Academiei Romane, ale Primariei Municipiului Bucuresti, precum si ale altor institutii preocupate de promovarea lecturii, mai arata sursa citata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea