Social

#cone seismologice #seism Romania #cutremur romania #experti #romania

Romania, o tara cu risc seismic ridicat. Care sunt principalele zone seismologice, potrivit expertilor in domeniu

Cutremurul care s-a produs ieri, in apropiere de Targu Jiu, a sprins multe persoane care stiuau ca, in Romania, cutremurele se produc in Vrancea.

 

Realitatea este insa alta. Desi Vrancea este cea mai cunoscuta zona seismica, aici avand loc frecvent cutremure, aceasta nu este singura zona seismica din Romania.  

Marina Manea, doctor in geodinamica si profesor la universitatatile UNAM (Mexic) si Kobe (Japonia), a dezvaluit care snt principalele zone seismice din Romania, dar si de ce cutremurul din Turcia a fost devastator prin comparatie cu cel din Romania, produs in 1977, in ciuda intensitatii asemanatoare.

Zonele seismice din Romania

Zona seismica Vrancea este cea mai cunoscuta zona seimica din Romania. Aici au loc frecvent cutremure, si tot de aici a pronit si cutremurul din 1977.

Vrancea este o zona seismica complexa, fiind situata la contactul a trei placi tectonice. Cutremurele care au loc aici se simt in Bucuresti, dar si in republica Moldova. Majoritatea sunt insa cutremure de adancime. In schimb, zonele seismice din restul tarii, sunt cele in care se produc cutremure de suprafata, cum a fost cazul cutremurului produs ieri.

Exista si alte zone seismice in Romania. Acestea sunt insa mai putin cunoscute deoarece, de regula, aici au loc cutremure de intensitate mica, ce nu sunt resimtite de populatie.  Astfel, pe langa Vrancea, mai exista zone seimice precum: Depresiunea Barlad, Depresiunea Predobrogeana, Falia Intra-Moesica, Fagaras-Campulung, Danubiana, Zonele Banat – Crisana – Maramures, respectiv Depresiunea Transilvaniei.  De asemenea, exista si alte zone epicentrale in Transilvania, in zona Jibou si raul Tarnava, in partea de nord si de vest a regiunii Olteniei, in nordul Moldovei, dar si in Campia Romana.

De ce cutremurul din Turcia a fost devastator prin comparatie cu cel din Romania, produs in 1977

Cutremurul produs in Turcia, in urma cu o saptamana, a avut aproape aceeasi intensitate precum cel produs in Romania in 1977, adica peste 7 grade pe scara Richter. Cu toate acesta, cutremurul din Turcia a fost de patru ori mai devastator, potrivit seismologului.  Explicatia?

“Cutremurul din Turcia a fost un eveniment destul de rar, insa sa nu uitam ca si Turcia se afla la confluenta a nu mai putin de patru placi tectonice. Cutremurul din 6 februarie s-a produs in vecinatatea unui punct triplu in care trei placi tectonice vin in contact. Acest cutremur este diferit fata de cel din 4 martie 1977 din Romania prin faptul ca s-a produs la suprafata (focar la o adancime de cca. 17 km), pe o falie crustala cu alunecare pe un plan de falie vertical. In schimb, cutremurul din 1977 s-a produs in adancime (focarul fiind situat la o adancime de cca 95 de km). De asemenea, magnitudinea a fost diferita, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 ca cel din Turcia a eliberat o cantitate de energie de 4 ori mai mare decat un cutremur de 7,4 ca cel din 1977. Cutremurele mai adanci se resimt pe distante mai mari in comparatie cu cutremurele de suprafata, iar acestea din urma produc pagube foarte mari in zona epicentrala, adica deasupra focarului”, a declarat experta, potrivit adevarul.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea