Social

# cicoln polar #vreme Romania #predictii meteo # racire vreme #vreme

Romania, lovita de un val de aer polar! Temperaturi negative in tara, ninsori si vant puternic

Un val de aer polar loveste Romania la finalul saptamanii, aducand temperaturi scazute, in multe zone fiind vorba despre temperaturi negative, dar si vant puternic si ninsori.

“Vineri vom avea din nou o usoara crestere a temperaturilor, pana la 15...16 grade, pentru ca sambata si duminica din nou sa consemnam o scadere semnificativa, o racire semnificativa cu doar 2 pana la 9 grade Celsius la nivelul maximelor, iar duminica chiar maxime mai coborate, de -5 pana la 5 grade Celsius.

Valori ale cantitatilor de precipitatii sub forma de ploaie in zonele joase de relief, 15...20 de litri, in timp ce la munte vorbim de ninsori predominante asociate si cu intensificari ale vantului si cu rafale de 80-90 km/h”, a explicat Elena Mateescu, potrivit realitatea.net.

Joi, se pare ca vremea va fi mai linistita, iar in unele zone Soarele isi va face aparitia printre nori. Nu va fi insa prea cald: la pranz mercurul va urca pana la 3 - 7 grade in nord, vest si centru si 6 - 11 grade in sud si est. In zonele de munte se va raci, iar in Carpatii Orientali vor fi intensificari ale vantului cu rafale de 80 - 120 km/h.

Incepand de vineri, o zona de presiune atmosferica scazuta va acoperi toata jumatatea estica a Europei. Initial sunt asteptate doar ploi locale si ninsori la munte, dar ulterior se va forma unui ciclon mediteranean puternic, care se va deplasa spre est.

Aceasta depresiune atmosferica ar putea afecta si Romania, aducand precipitatii abundente si vant puternic. Deoarece la nord de tara noastra se va afla o masa de aer rece, fulgii de nea ar putea sa coboare pana in zonele joase.

In prezent, unele modele meteorologice anticipeaza ninsori destul de puternice. Totusi, gradul de incertitudine este inca foarte ridicat, iar prognozele se pot schimba destul de mult de la o zi la alta, in functie de traiectoria exacta a ciclonului.

Temperaturi tot mai scazute

Saptamana viitoare, temperaturile par sa scada tot mai mult, iar vremea ar putea deveni chiar rece pentru aceasta perioada a anului. Cel mai probabil, acest val de frig va persista pana spre sfarsitul lunii, dupa care e posibila o incalzire usoara, ,potrivit meteoradar.ro.  

Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani.

Banat

Intervalul celor doua saptamani va fi caracterizat de alternante termice importante; astfel vor fi perioade (20-21 noiembrie si 26-29 noiembrie) in care valorile termice vor fi mult mai ridicate decat cele normale, respectiv maxime de 10…14 grade si minime de 2…6 grade, mediat regional, in timp ce in restul zilelor regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific (temperaturi diurne de 6…8 grade si nocturne de 1…2 grade, in medie). In jurul datei de 23 noiembrie vremea va fi rece, astfel ca maximele vor fi de 3…4 grade si minimele de -4…-2 grade. Ploi mai frecvente vor fi in perioada 21-22 noiembrie, insa probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere si dupa data de 26 noiembrie.

Crisana

Pe parcursul celor doua saptamani vor fi alternante termice importante; astfel vor fi perioade (20-21 noiembrie si 26-29 noiembrie) in care valorile termice vor fi mult mai ridicate decat cele normale, respectiv maxime de 9…14 grade si minime de 1…6 grade, mediat regional, in timp ce in restul zilelor regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific (temperaturi diurne de 6…7 grade si nocturne de 1…2 grade, in medie). In jurul datei de 23 noiembrie vremea va fi rece, astfel ca maximele vor fi de 2…5 grade si minimele de -5…-3 grade. Ploi locale vor fi in jurul datei de 22 noiembrie, insa probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere si dupa data de 26 noiembrie.

Transilvania

Intervalul celor doua saptamani va fi caracterizat de alternante termice destul de importante; astfel vor fi perioade (21 noiembrie si 26-28 noiembrie) in care valorile termice vor fi mai ridicate decat cele normale, respectiv maxime de 6…12 grade si minime de 2…6 grade, mediat regional, in timp ce in restul zilelor regimul termic va fi in general apropiat de cel climatologic specific (in medie temperaturi diurne de 1…6 grade si nocturne de -5…0 grade, cu cele mai scazute valori in 23-24 noiembrie). Pe parcursul primei saptamani, local vor fi precipitatii slabe, cu caracter temporar, iar probabilitatea ca acestea sa fie mai frecvente va creste in perioada 28-29 noiembrie.

Maramures

Zilele caracterizate de o vreme apropiata de normal (cu temperaturi maxime de 5…7 si minime de 0…2 grade, in medie) vor alterna cu perioade mai calde, in special in 21 noiembrie si intre 26 si 28 noiembrie, cand -mediat regional- ziua vor fi 8…11 grade si noaptea 1…4 grade. Vreme rece va fi in jurul datei de 23 noiembrie, cu maxime termice de 1…3 grade si minime de -5…-3 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare la inceputul intervalului si in perioadele 24-25 si 28-29 noiembrie.

Moldova

Pe parcursul celor doua saptamani vor fi alternante termice importante, cu perioade (in jurul datei de 21 noiembrie si intre 26-29 noiembrie) in care valorile termice vor fi mai ridicate decat cele normale, in special in jumatatea de sud a regiunii, respectiv maxime de 8…14 grade si minime de 1…6 grade, mediat regional si intervale caracterizate de temperaturi in general apropiate de cele climatologic specifice (in medie 4…6 grade ziua si -3…0 grade noaptea). Ploi locale vor fi in jurul datei de 22 noiembrie, insa probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere si dupa data de 26 noiembrie.

Dobrogea

Zilele caracterizate de un regim termic apropiat de normal (in medie cu temperaturi maxime de 8…11 si minime de 3…5 grade, posibil usor mai mici in jurul datei de 23 noiembrie) vor alterna cu perioade de vreme calda pentru aceasta perioada din an, in special in 21 noiembrie si intre 26 si 29 noiembrie cand -mediat regional- ziua vor fi 13…15 grade si noaptea 5…8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in jurul datei de 22 noiembrie si spre finalul intervalului de referinta.

Muntenia

Intervalul celor doua saptamani va fi caracterizat de alternante termice destul de importante; astfel vor fi perioade (in jurul datei 21 noiembrie si cu probabilitate mare si intre 26-29 noiembrie) in care valorile termice vor fi mult mai ridicate decat normele perioadei, respectiv maxime de 11…15 grade si minime de 3…7 grade, mediat regional, in timp ce in restul zilelor regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific (temperaturi diurne de 7…11 grade si nocturne de -1…3 grade, in medie, cu valori mai scazute in 23/24 noiembrie). Ploi locale, slabe se vor semnala in jurul datei de 22 noiembrie, iar estimarile indica o crestere a probabilitatii pentru precipitatii si dupa data de 29 noiembrie.

Oltenia

Pe parcursul celor doua saptamani vor fi alternante termice importante; astfel vor fi perioade (20-21 noiembrie si 26-28 noiembrie) in care valorile termice vor fi mult mai ridicate decat normele perioadei, respectiv maxime de 11…15 grade si minime de 4…6 grade, mediat regional, in timp ce in restul zilelor regimul termic va fi mai apropiat de cel climatologic specific (temperaturi diurne de 8…11 grade si nocturne de 1…4 grade, in medie, cu valori mai mici in 23-24 noiembrie). Ploi pe suprafete relativ extinse vor fi in jurul datei de 22 noiembrie, iar estimarile indica o crestere a probabilitatii pentru precipitatii si dupa data de 29 noiembrie.

La munte

Regimul termic va oscila in general in jurul celui normal in aceasta perioada a anului, cu perioade in care temperaturile vor fi usor mai ridicate decat cele climatologic specifice, in data de 21 noiembrie si in perioada 26-29 noiembrie (in medie cu maxime de 0…7 grade si minime de -4…0 grade), dar si intervale cu vreme mai rece, in special in 23-24 noiembrie (ziua cu valori de -4…4 grade si noaptea intre -8 si -4 grade). Temporar vor fi precipitatii, cu probabiltate mai mare in zilele de 22, 25 si 26 noiembrie si la finalul intervalului de referinta. La altitudini mari vor predomina ninsorile, iar la inaltimi de sub 1500 m vor fi perioade cu lapovita sau chiar ploi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea