Social

#masacru rwanda #iertare socanta #comemorare rwanda

Iertare socanta: s-a imprietenit cu ucigasul fiicei sale. Tu ai putea face asta?

La 20 de ani de la unul dintre cele mai sangeroase genocide din istoria ultimului secol, cand peste 800.000 de oameni au fost ucisi intr-un conflict etnic in Rwanda, un ucigas si mama victimei sale sunt protagonistii unei reconcilieri socante. 

Cei doi sunt Alice Mukarurinda si Emmanuel Ndayisaba. In urma cu doua decenii, Emmanuel a fost cel care i-a ucis fiica femeii si a lasat-o fara antebratul drept. "De cate ori ma uit la mana asta, imi amintesc ce s-a intamplat", a spus Alice. Femeia este vicepresedintele unei organizatii care construieste case pentru supravietuitorii genocidului si locuieste foarte aproape de calaul fiicei sale.

Emmanuel, pe atunci in varsta de 23 de ani, era crestin si chiar canta in corul bisericicii. Extremistii Hutu l-au convins ca Tutsi sunt dusmanii sai de moarte, ca reprezinta raul, i-au dat o maceta in mana si l-au trimis intr-o casa in care se ascundeau barbati, femei si copii sa-i ucida. Isi aminteste ca i-a ucis pe cei 14, dar ca i-a parut rau la inceput. Dupa aceea s-a obisnuit si era convins ca face ce trebuie

Alice, victima sa, se ascundea impreuna cu familia intr-o biserica. Extremistii i-au dat foc, insa femeia, pe atunci in varsta de 25 de ani, a reusit sa fuga cu fetita sa de 9 luni si cu o nepoata, in varsta de 9 ani. A fugit pe camp, prin padure, in timp ce Hutu plecau in fiecare dimineata la vanatoare de Tutsi. S-a ascuns cateva zile intr-o mlastina, lasandu-si doar fata la suprafata, pentru a putea respira.

Au fost insa gasite. Mai intai au ucis fetitele. Apoi, Emmanuel, fost coleg de scoala cu Alice, s-a napustit cu maceta asupra femeii care s-a aparat, instinctiv, cu bratul. Mana i-a fost retezata, fata taiata, iar umarul strapuns cu o sulita. Insangerata, a fost lasata sa moara. Femeia a supravietuit, ca printr-un miracol si, doua decenii mai tarziu, s-a intalnit cu calaul sau si al fiicei sale. Alice si-a pierdut 26 de rude in acele zile de macel. 

Emmanuel, eliberat in 2003, dupa 6 ani de inchisoare, in urma unui decret care ii cruta pe cei ce si-au admis crimele, a inceput sa caute familiile celor ce i-a ucis si le-a cerut iertare. A revazut-o pe Alice la o intrunire dedicata acestor triste evenimente, a recunoscut-o, dar nu a vrut initial sa se apropie de femeia pe care era sigur ca a ucis-o. In cele din urma, a cazut in genunchi in fata ei si i-a cerut iertare. Alice a reusit sa-i acorde iertarea dupa doua saptamani in care a discutat cu sotul sau. "Biblia ne invata sa iertam si vom fi iertati", a spus femeia. 

Rwanda marcheaza astazi 20 de ani de la izbucnirea violentelor care au durat 100 de zile. Practic, dupa asasinarea presedintelui tarii, in aprilie 1884, extremistii apartinand etniei Hutu au preluat controlul si au inceput o serie de masacre menite sa extermine etnia rivala Tutsi. Sute de mii de oameni au pierit atunci, printre ei si cetateni apartinand etniei majoritare, dar care se impotriveau masacrelor. Pentru a extermina etnia Tutsi, autorii genocidului au utilizat arme de foc si macete.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea