Social

# reciclare electronice #reciclare baterii #electronice #reciclare

Recicleaza electronicele din casa ta

Lumea tehnologiei se dezvolta, iar poluarea este o tema din ce in ce mai dezbatuta in zilele de astazi. De la campanii de informare, pana la campanii de prevenire si combatere, toate evidentiaza efectul ireversibil si nociv pe care aceasta il are asupra planetei. In aceeasi masura, reciclarea este una dintre cele mai sigure si eficiente metode de a reduce si a combate consecintele poluarii. Afla in continuare care sunt efectele electronicelor asupra mediului, cum sa cumperi electrocasnice mai sustenabil si de ce sa nu arunci bateriile la gunoi.

Efectele electronicelor asupra mediului

Cu siguranta ai in casa ta aparate electrocasnice sau echipamente electrice pe care le folosesti zilnic. Ti-ai pus vreodata intrebarea cum afecteaza acestea mediul?

Atunci cand s-au invechit sau nu mai sunt functionale, toate aparatele care functioneaza in baza unei surse de energie electrica, indiferent ca se baga in priza sau functioneaza cu baterii, devin deseuri electrice.

Deseurile electrice au in structura lor componente non-biodegradabile, care contin substante toxice, precum mercurul, plumbul sau cadmiul. Daca alegi sa arunci la groapa de gunoi sau in natura aceste deseuri, substantele din componenta lor polueaza solul, apa si aerul. Daca intra in contact cu organismul, aceste substante iti pot afecta sanatatea, generand aparitia de boli multiple. Acest risc poate fi eliminat doar prin colectarea corecta a deseurilor electrice si reciclarea electronicelor in fabrici specializate. Astfel, toate elementele nocive pentru mediu si populatie, precum si metalele grele sau gazele periculoase din componenta lor sunt tratate si eliminate conform reglementarilor in vigoare.

Cum sa cumperi electrocasnice si echipamente electronice mai sustenabil?

Desi pretul si designul aparatelor electrocasnice sau a echipamentelor electronice sunt criteriile de care majoritatea tine cont, specialistii recomanda sa fii atent si la cat de sustenabil este produsul. Cand iti asumi responsabilitatea reciclarii electronicelor si alegi sa cumperi un produs sustenabil, alegi sa investesti in viitorul planetei si contribui la combaterea poluarii.

Iata cateva lucruri de care sa tii cont:

- Alege electrocasnice din clasa energetica superioara;

- Daca esti in cautarea unui aparat de gatit, alege unul cu electric, in detrimentul celui care functioneaza cu gaz, deoarece este mai putin poluant. Daca ai posibilitatea, opteaza pentru o plita cu inductie. Aceasta este foarte eficienta si are ca sursa de caldura inductia electromagnetica;

- Achizitioneaza aparatura care se bazeaza pe tehnologii inovatoare, deoarece acestea sunt realizate din materiale reciclate si functioneaza mult mai eficient.

- Daca intentionezi sa iti cumperi masina de spalat rufe sau vase ori un uscator, alege varianta care utilizeaza programe scurte si care are mai multe cicluri de functionare;

- Cumpara aparate cu temporizatoare programabile, pentru a putea seta opririle automate, evitand astfel functionarea continua si consumul suplimentar de energie.

De ce sa nu arunci bateriile la gunoi?

Bateriile au devenit indispensabile pentru om, fiind prezente in foarte multe produse obisnuite, cum ar fi laptopuri, tablete, telefoane mobile, aparate de ras, periute de dinti electrice si chiar tigari electronice. Acestea devin din ce in ce mai folosite si incep sa inlocuiasca mai multe surse traditionale de energie.

Desi acumulatorii reincarcabili reprezinta o solutie ecologica, substantele aflate in interiorul lor raman la fel de reactive chiar si daca sunt descarcate ori invechite. Din acest motiv se impune transportul si manevrarea atenta, pentru a nu fi striviti sau perforati, deoarece pot cauza incendii si raniri grave.

Este exclusa total aruncarea bateriilor la gunoi, deoarece odata ajunse in tomberon, este foarte probabil ca bateriile vechi sa fie zdrobite sub greutatea altor gunoaie sau perforate in timp ce sunt varsate in masina de gunoi. In aceste conditii, unele tipuri de baterii se pot auto-aprinde sau chiar exploda, daca sunt deteriorate.

Sfaturi de sustenabilitate

Daca vrei sa traiesti o viata mai sustenabila, incepe cu lucrurile mici. Iata cateva idei:

- Alege o cana filtranta in detrimentul bidoanelor de plastic;

- Alege saci menajeri si pungi din material biodegradabil;

- Paie de hartie versus paie din plastic;

- Renunta la pungile de plastic;

- Alege sticle reutilizabile sau termosuri.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea