Social

# proceduri interventie #raed arafat #calamitati #romania

Raed Arafat a explicat care sunt procedurile de interventie in cazul unei calamitati produse pe teritoriul Romaniei

 

Dupa sesimul catastrofal din Turcia, multe persoane se intreaba care sunt procedurile si planurile de interventie in cazul unei catastrofe care s-ar putea produce pe teritoriul Romaniei.

Stin cu totii ca Bucurestiul va fi devastat in cazul unui seism major. Raed Arafat, seful DSU (Departamentul pentru Situatii de Urgenta) a explicat ce prevad aceste planuri de interventie si cum vor fi aplicate. Acesta a precizat ca vor fi folosite spitale mobile, dar si ca ranitii vor fi transferati la alte spitale din tara, in momentul in care cele din Capitala sunt pline si nu mai fac fata solicitarilor.

“Au fost consolidate in ultima perioada. Asta inseamna ca ne intareste faptul ca ele vor ramane in picioare la un cutremur. Dar problema spitalelor e alta, nu e numai prabusirea.

Cand se intampla un cutremur, spitalul ca sa fie functional trebuie sa fie pregatit, trebuie sa aiba toate echipamentele fixate, surse de apa, surse de curent, toate utilitatile functionale.

Un cutremur poate sa duca la incapacitarea unui spital, chiar daca el se afla in picioare si nu are problema structurala. Din cauza asta planurile de interventie includ in primul rand spitale de campanie.

Si aici avem, mai ales dupa pandemie, spitalul principal al MApN, la care s-au alaturat inca doua spitale de campanie ale Ministerului Apararii, si inca un spital care este recent preluat de DSU si care poate fi si astazi utilizat in astfel de situatii.

Pe langa asta, mai avem doua proiecte europene in care suntem implicati. Unul e pe fonduri europene romanesti in care suntem implicati in achizitia unui spital mobil de nivel II, cu toata dotarea lui, la care asteptam sa se deruleze procedura.

Anul acesta speram sa-l primim. Dar mai este si un proiect european care se numeste EMT (Emergency Medical Teams), unde Romania este membra.

Aceste spitale au toate dotarile necesare, de la CT, la sala de operatii, la absolut totul. Pe langa asta, daca ai o situatie, sa zicem ca in Bucuresti, noi nu trebuie neaparat sa asiguram tratamentul in Bucuresti. Trebuie sa iesim din ideea asta de cutii, sa intelegem ca vorbim de o tara intreaga.

In momentul in care vezi ca in Bucuresti capacitatea spitaliceasca nu poate sa faca fata, exista toate modalitatile si toate mijloacele la dispozitia noastra pentru a trasfera bolnavii in alte zone din tara care nu sunt afectate, asa cum se intampla acum in Turcia”, a declarat Raed Arafat, potrivit realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea