Social

#proteste Piata Victoriei #proteste legea gratierii # legea gratierii

“Protest pe roti” fata de legea gratierii! Romanii ies din nou in strada!

UPDATE Comisia juridica a continuat, joi, dezbaterile pe legea trimisa de Guvern in Parlament. Faptele de coruptie au fost scoase din legea gratierii, la cererea PNL si USR. Este vorba despre luarea de mita, traficul de influenta, darea de mita si cumpararea de influenta.

Senatorii juristi au mai stabilit ca abuzul in serviciu si conflictul de interese nu intra sub incidenta legii gratierii. In schimb, se vor gratia faptele de fals in declaratii. Alte infractiuni care nu se vor gratia sunt incitarea la ura, camata, fraudele la vot si incestul. 

Votul final in comisia juridica si in plenul Senatului, pe proiectul de lege privind gratierea colectiva urmeaza sa fie dat lunea viitoare.

 

Un “protest pe roti” fata de modificarile la legea gratierii este anuntat pentru joi, de la ora 14.00, la Palatul Parlamentului. Miercuri, 1.000 de romani s-au adunat aseara in Piata Victoriei, pentru a protesta fata de votul pozitiv dat in Comisia Juridica a Senatului amendamentelor la Legea gratierii. Si la Cluj-Napoca si Brasov au iesit cateva zeci de persoane in strada, nemultumite de decizia luata in privinta proiectului amintit!

Miercuri, Comisia juridica a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD) si 3 ”impotriva” (PNL, USR si UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea, prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati sub rezerva achitarii prejudiciului.

“Luarea de mita - am propus-o pentru gratiere, avand in vedere ca se face eventuala gratiere cu plata prejudiciului si avand recidivisti. E usor de inteles ce ma mobilizeaza. Pana la ultima lege a finantarii campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate asa cum s-a si intamplat cu foarte multi oameni si de luare de mita si de abuz in serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord sa fie pedepsiti cei care au dus banii acasa. si trebuie pedepsiti. Banii astia s-au dus in geci, in umbrele, pentru ca asa au functionat lucrurile in realitate. Daca ne facem acum ca au venit Fecioarele Maria, neprihanite si Parchetele noastre pleaca pe aceasta linie, asta a creat o atmosfera de supunere a clasei politice, daca observati. Ati vazut foarte bine si pe amaratul ala care a dat pui si a fost condamnat. Nu a dus un pui acasa, dar a distribuit in cateva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutam de realitati. Daca vrem sa legam toate partidele putem sa o tinem asa”, a declarat Traian Basescu in fata senatorilor juristi. Fostul presedinte al Romaniei a mai spus ca este nevoie de ”un moment zero” in ceea ce priveste ”aceasta poveste”.

Gratierea faptelor de coruptie nu beneficiaza de sprijinul actualului executiv – a scris pe o retea de socializare premierul Sorin Grindeanu – si a explicat ca guvernul agreeaza forma propusa initial de Ministerul Justitiei.


La randul sau, presedintele Klaus Iohannis s-a aratat neplacut surprins de decizia Comisiei Juridice a Senatului.

Liviu Dragnea a anuntat ca “voi avea o discutie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finala a raportului sa nu contina aceste amendamente”

Protestele, in vizorul presei internationale

Si de aceasta data, presa intenationala a relatat despre situatia din Romania. AFP scrie ca manifestantii au strigat ”Demisia” sau ”Nu vrem o natiune de hoti!” in fata sediului Guvernului si au agitat steagurile Romaniei si Uniunii Europene (UE).

O comisie din cadrul Senatului a dat miercuri unda verde amendamentului unui senator din Partidul Social-Democrat (PSD, la putere), care doreste sa gratieze condamnati pentru trafic de influenta sau luare de mita, explica agentia franceza de știri.

Romania, care a aderat la UE in 2007, inregistreaza de cativa ani succese notabile in lupta impotriva coruptiei, un domeniu aflat sub stricta supraveghere a Bruxellesului, noteaza AFP.

Potrivit The Associated Press, peste 1.000 de persoane au manifestat in fata Guvernului.

Unele au agitat steaguri NATO si ale Statelor Unite pe langa ale Romaniei si UE si au strigat ”Trebuie sa aparam tara de hoti!”. Pe masura ce lumea s-a adunat, Piata Victoriei a fost blocata.

Proteste mai mici au avut loc la Constanta, Cluj, Sibiu si Brasov, scrie AP.

Romanii ies din nou in strada!

Un nou protest este anuntat astazi, la ora 13:30! “Ne strangem la Parlament cu masinile, motocicletele, bicicletele pe Calea 13 Septembrie, vis-a-vis de intrarea la Senat (Piata Constitutiei este ocupata). La ora 14:00 plecam intr-un mars de 30 de minute in jurul Casei Poporului. Vom mergem in coloana, cu 10 km pe ora, pe banda 1. Pe partea stanga a masinii, afisam un mesaj, un banner care sa fie vizibil pentru restul participantiilor la trafic care merg pe celelalte benzi de circulatie. Asa reusim sa ne facem vocea auzita de catre parlamentarii care propun legi fara sa le aduca in discutie publica!”, anunta organizatorii.

Protestele vor continua si diseara in Piata Victoriei!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea