Social

#protectia muncii #tehnologie

Protectia muncii in era tehnologiei: provocari si solutii

Tehnologia a devenit un pilon esential al societatii noastre, schimband fundamental modul in care lucram si interactionam in mediul de munca. In contextul global actual, evolutia rapida a tehnologiei a adus transformari semnificative atat la nivel de industrie, cat si la nivelul rolurilor intr-o companie. Drept urmare, provocarile si solutiile eficiente de protectia muncii se schimba, pentru a putea raspunde schimbarilor aduse de transformarea digitala.

In perioada 2023-2025, Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca deruleaza, la nivel European, o campanie de constientizare a impactului noilor tehnologii asupra muncii si a provocarilor asociate in domeniul protectiei muncii.

Provocari actuale din protectia muncii

Tehnologia a reusit sa ne schimbe modul de a interactiona, de a ne petrece timpul liber, dar si felul in care muncim. Dar toate aceasta transfmorare vine si cu provocari importante pentru angajati, dintre care principalele sunt enumerate mai jos.

Stresul tehnologic poate aparea ca urmare a utilizarii intensive a tehnologiei in mediul de munca, datorita lucrului pe platformele online, conectarii "always-on" si a presiunii constante de a ramane la curent cu noile tehnologii.

Securitatea datelor si confidentialitatea nu mai sunt doar niste termeni pomposi. Odata cu digitalizarea, cresc si riscurile (atacuri cibernetice, scurgeri de informatii) in mediul de munca digitalizat. O urmare fireasca este presiunea crescuta pentru protejarea datelor si a confidentialitatii, atat prin securizarea device-urilor folosite, cat si prin schimbarea obiceiurilor noastre. 

Avansul tehnologic prin automatizare si inteligenta artificiala ridica intrebari cu privire la viitorul anumitor locuri de munca. Conform studiilor, deja 50% dintre activitati pot fi automatizate. Asta inseamna ca foarte multi angajati vor fi nevoiti sa isi schimbe profesia si sa isi imbunatateasca constant cunostintele.

Solutii pentru protectia muncii in era tehnologiei

Totusi ce masuri de protectia muncii trebuie luate pentru a asigura un plan de SSM coerent si potrivit pentru era tehnologiei? 

In primul rand procesul de invatare trebuie sa fie constant. Angajatii au nevoie de educatie continua pentru a ramane informati, pentru a-si actualiza cunostintele despre platformele online si programele digitale folosite. Adaptarea la schimbarile tehnologice necesita o forta de munca flexibila si bine pregatita, iar procesul continuu de educatie permite angajatilor sa navigheze cu succes intr-un mediu de munca in continua dezvoltare.

Un alt aspect important il reprezinta politicile organizatiei. Post covid am avut de a face cu o schimbare de perspectiva a angajatilor care au inceput sa puna accentul pe echilibrul dintre viata profesionala si cea de familie. Companiile sunt acum selectate si in baza politicilor proprii, daca acestea sunt centrate pe oameni si nevoile lor de bunastare.

Utilizarea tehnologiilor inovatoare pentru a imbunatati securitatea si sanatatea la locul de munca (masuri de protectia muncii) poate reduce riscurile si creste eficienta. De la dispozitive de monitorizare a sanatatii pana la solutii de securitate cibernetica, aceste tehnologii aduc un plus valoare in companie. 

Viitorul protectiei muncii in era tehnologiei

Tehnologia schimba mersul lucrurilor intr-un mod extrem de rapid, iar ritmul gasirii de solutii pentru siguranta la locul de munca trebuie sa fie cel putin la fel de alert. Capacitatea de a invata si de a te adapta va deveni o abilitate-cheie pentru angajati si angajatori. Pe masura ce se vor descoperi efecte alte tehnologiei, guvernele vor redefini cadrul legal pentru protectia muncii si reglementarile care protejeaza drepturile si securitatea angajatilor, oferind un spatiu de lucru sigur. 

Digitalizarea sau progresul tehnologic aduce atat provocari semnificative, cat si oportunitati de imbunatatire a conditiilor de lucru. De la platforme online bazate pe inteligenta artificiala, la procese automatizate, roboti sau munca de acasa, toate aceste transformari au avut un impact rapid si continua sa produca efecte importante. Pentru a face fata acestor schimbari, este esential sa investiti in educatie continua, sa adoptati politici organizationale centrate pe oameni si sa implementati tehnologii inovatoare pentru securitatea si sanatatea la locul de munca.

FOTO:  pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea