Social

#postul pastelui 2024 #postul pastelui #obiceiuri #traditii

Postul Pastelui 2024? Cand incepe, cum sa te pregatesti si de ce traditii sa tii cont

Data la care incepe Postul Pastelui difera de la an la an, in functie de data la care pica Pastele. Anul acesta, Postul Pastelui, incepe luni, 18 martie.  Pana atunci, credinciosii au timp sa se pregateasca cu cele necesare. Iata ce trebuie sa stii despre Postul Pastelui, dar si care sunt traditiile si obiceiurile pe care trebuie sa le respecti.

Cand pica Postul Pastelui 2024

Postul Pastelui 2024 incepe, in acest an, la mijlocul lunii martie. Potrivit calendarului crestin-ortodox Postul Pastelui 2024 incepe pe 18 martie si se termina pe 4 mai, avand o durata de 48 de zile.

Postul Pastelui 2024: cum sa te pregatesti si ce traditii si obiceiuri sa respecti 

Postul Pastelui mai este denumit si Postul Mare, deoarece este cel mai lung post din an, dar si cel mai aspru. Postul are o durata de 40 de zile, insa i se adauga Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare, adica saptamana de dinaintea Pastelui, astfel incat intregul post ajunge sa aiba o surata de 48 de zile. 

Pentru crestini, Postul Pastelui reprezinta o perioada de pregatire spirituala, nu doar de renuntare la alimentele de dulce. In perioada Postului, credinciosii trebuie sa fie milostivi si sa se roage pentru iertarea pacatelor, dari si sa se lapede de gandurile necurate si de pofte, inclusiv de cele trupesti.

Postul Pastelui 2024. Ce sa NU faci sub niciun chip

In timpul Postului Pastelui nu se fac nunti sau botezuri. De asemenea, sunt interzise toate petrecerile, indiferent de tipul lor.  

In timpul Postului Pastelui este interzis sa canti si sa dansezi.

Credinciosii nu trebuie sa consume, sub nicio forma, anumite alimente precum carne, oua, peste, branza si lapte. Nu se consuma ulei (untdelemn) si este interzis fumatul si consumul de alcool. De asemenea, vinul si otetul se pot consuma doar in zilele de dezlegare.

In timpul postului se poate conuma peste doar in zilele cu dezlegare, care sunt mult mai putine decat cele din timpul Postului Craciunului.

Cand pica Pastele ortodox in 2024 si in urmatorii ani

Spre deosebire de Craciun, Pastele nu pica la aceeasi data. In fiecare an este sarbatorit la o data diferita. Anul acesta, Pastele ortodox va pica in luna mai, la o luna distanta fata de Pastele catolic. Astfel, in 2024, ortodocsii vor sarbatori Pastele pe 5 mai, iar catolicii il vor sarbatori cu o luna mai devreme, pe 31 martie.

Iata in ce zile va pica Pastele ortodox pana in 2030:

  • Pastele ortodox 2025 – 20 aprilie
  • Pastele ortodox 2026 – 12 aprilie
  • Pastele ortodox 2027 – 2 mai
  • Pastele ortodox 2028 – 16 aprilie
  • Pastele ortodox 2029 – 8 aprilie
  • Pastele ortodox 2030 – 28 aprilie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea