Social

#zile libere paste 2024 #paste 2024 #minivacanta paste # zile libere paste #zile libere

Cate zile libere legale avem de Paste 2024. Urmeaza o minivacanta de 6 zile

Romanii, se vor putea bucura de un weekend prelungit. Mai exact de 4 zile libere, care sunt acordate de Pastele ortodox. Romanii vor sta acasa in Vinerea Mare, dar si in a doua zi de Paste, care cade lunea. Iata care sunt zilele libere de Paste, in acest an:

Anul acesta, romanii se pot bucura de o minivacanta de 6 zile cu ocazia Pastelui. Iar asta deoarece Pastele pica chiar dupa 1 mai, Ziua Muncii. 

Pastele ortodox, sarbatorit pe 5 mai 2024 (duminica), este urmat de a doua zi de Paste, o zi libera legala pe 6 mai 2024 (luni). In plus, avem liber si pe 1 mai 2024 (miercuri), cand sarbatorim Ziua Muncii. Joi, 2 mai, ar fi zi lucratoare, in timp ce Vineri, 3 mai este zi libera legala.

Pentru cei care lucreaza la stat, Guvernul a decis sa declare 2 mai 2024 (joi) zi libera legala, creand o punte intre zilele libere de 1 mai si Paste.

In schimb, cei care lucreaza la privat trebuie sa-si ia o zi de concediu in data de 2 mai, pentru a se bucura de o minivacanta de 6 zile consecutive:

  • 1 mai 2024 (miercuri): Ziua Muncii
  • 2 mai 2024 (joi): Zi lucratoare la privat, libera la stat
  • 3 mai 2024 (vineri): Vinerea Mare
  • 4 mai 2024 (sambata): Sambata Mare
  • 5 mai 2024 (duminica): Pastele ortodox
  • 6 mai 2024 (luni): A doua zi de Paste

Optiunea de a lua liber vineri, 2 mai, este una individuala. Cei care nu isi pot permite sa isi ia liber din motive profesionale sau personale vor avea totusi 4 zile libere consecutive de Paste (3-6 mai).

Minivacanta de Paste este o oportunitate excelenta pentru a te relaxa, a petrece timp cu familia si prietenii sau a calatori. Exista o multime de optiuni de petrecere a timpului liber, de la drumetii in natura la vizitarea obiectivelor turistice sau pur si simplu relaxarea acasa.

Ce se intampla cu persoanele care lucreaza in aceste zile

Exista insa si persoane care nu pot beneficia de zilele legale libere. Este vorba despre persoanele din sistemul sanitar, jurnalisti si alti angajati din industriile esentiale.

Potrivit Codului Muncii, aceste persoane trebuie sa primeasca zile libere compensatorii in urmatoarele 30 de zile, iar in cazul in care nu pot primi liber, trebuie sa primeasca un spor de cel putin 100% din salariul de baza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea