Social

#dezlegare la peste postul craciunului 2023 #dezlegare la peste postul craciunului #postul craciunului 2023 #dezlegare la peste

Postul Craciunului 2023: cand poti manca peste. Zilele cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2023 sau Postul Nasterii Domnului Iisus Hristos incepe pe 15 decembrie si dureaza 40 de zile. Este unul dintre cele mai importante posturi din an, dar si unul indulgent, spre deosebire de postul Pastelui, care este mult mai aspru. 

In timpul postului, credinciosii trebuie sa renunte la alimente pe baza de carne, lactate si oua. Insa, in timpul Postul Craciunului, exista numeroase zile in care se poate consuma peste. Aceste zile sunt marcate in calendarul bisericesc ca atare si se numesc zile cu dezlegare le peste. In aceste zile, credinciosii pot manca orice tip de peste, fie ca il consuma dimineata, la pranz sau la cina, ori la toate cele trei mese.

Cand poti manca peste in Postul Craciunului 2023 

Postul Craciunului mai este numit si Postul bucuriei, deoarece in timpul acestui post exista numeroase zile cu dezlegare la Peste, spre deosebire de alte posturi din timpul anului. In Postul Craciunului 2023 exista 17 zile in care poti manca peste. Iata care sunt acestea:

  • 21 noiembrie – Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (marti) – sarbatoare cu cruce rosie;
  • 23 noiembrie – Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Valcii (joi);
  • 25 noiembrie Odovania praznicului Intrarii in biserica a Maicii Domnului; Sf. Mare Mucenic Ecaterina, Sf. Mare mucenic Mercurie  (sambata);
  • 26 noiembrie – Sf. Cuv. Alipie Stalpnicul, Nicon si Stelian Paflagonul (duminica);
  • 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei (joi);
  • 2 decembrie – Sf. Proroc Avacum (sambata);
  • 3 decembrie – Sf. Cuv Gheorghe de la Cernice si Caldarusani (duminica);
  • 4 decembrie – Sf. Mare Mc Varvara si Sf Cuv. Ioan Damaschin (luni);
  • 5 decembrie Sf. Cuv. Sava cel Sfintit, Sf. Mc. Anastasie (marti);
  • 6 decembrie – Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuni (miercuri);
  • 7 decembrie – Sf. Mc. Filoftea de la Curtea de Arges (joi);
  • 9 decembrie – Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sf. Ana (sambata);
  • 10 decembrie – Sf. Mc. Mina, Ermoghen si Evgraf (duminica);
  • 12 decembrie – Sf. Ier. Spiridon, episcopul Trimitundei, facatorul de minuni (marti);
  • 16 decembrie – Sf. Proroc Agheu, Sf. Teofana imparateasa (duminica);
  • 17 decembri – Sf. Proroc Daniel si Sfintii trei tineri: Anania, Azaria si Misail (duminica);
  • 18 decembrie – Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian si Zoe (luni).

Care este semnificatia zilelor cu dezlegare la peste

Postul vine cu multe reguli si restrictii pentru credinciosi, una dintre acestea fiind restrictia de la alimente de origine animala. In timpul Postului Craciunului 2023 insa, credinciosii au parte de numeroase zile cu dezlegare la peste. Mai exact 17 zile din totalul de 40 de zile de post, au dezlegare la peste. 

Potrivit randuielilor bisericesti, dezlegarea la peste trebuie privita drept o rasplata de catre credinciosii care postesc, dar si ca o bucurie a precentei Mantuitorului in viata crestinilor. 

In primul rand, dezlegarea la peste este privita ca o bucurie a prezentei Mantuitorului in viata crestinilor. Inca din primele veacuri, simbolul pestelui era folosit de catre acestia, deoarece le permitea sa se recunoasca intre ei fara a se expune pericolelor, scrie doxologia.ro.

In al doilea rand, stim ca Biserica nu a recomandat niciodata extremele. De aceea, anumite zile din timpul posturilor (Praznice Imparatesti sau sarbatorile sfintilor) sunt consemnate in calendar cu dezleagare la untdelemn, vin si peste. Dupa cum arata parintele Nicolae Necula, permisiunea consumului de carne de peste in timpul postului „este doar o derogare pentru cei ce se ostenesc, nu o hrana permanenta, zilnica. Prin compozitia chimica, aceasta carne se deosebeste de cea a animalelor sau a pasarilor dinafara mediului acvatic. De asemenea, este o carne usor de digerat, bogata mai ales in fosfor, pe cand cea de miel sau porc este bogata in proteine si in grasimi greu de digerat si care aduce, dupa ea, nevoia consumarii de alcool si pofta pentru placerile trupesti”, se mai arata in sursa citata.

Unii credinciosi considera mancarea de peste ca fiind o mancare obisnuita in timpul posturilor de peste an, iar acest lucru nu este corect. De aceea, bine ar fi sa consultam calendarul si sa ne informam mereu in legatura cu zilele in care este dezlegare la peste, mai ales in perioada postului. Cunoscand aceste lucruri si alaturandu-le normelor si canoanelor bisericesti referitoare la folosirea pestelui ca hrana in timpul anului bisericesc, vom pastra atat sanatatea trupului, cat si pe cea a sufletului si vom dobandi mult spor duhovnicesc.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea