Social

#craciun 2023 # postul cracunului 2023 #postul craciunului

Incepe Postul Craciunului 2023. Ce sa NU faci in timpul postului si cand poti consuma peste

Postul Craciunului 2023, mai este cunoscut si ca Postul Nasterii lui Iisus Hristos. Aceste este unul dintre cele mai mari si mai importante posturi din timpul anului.

Postul Craciunului incepe intotdeauna la mijlocul lunii noiembrie si dureaza 40 de zile.

Cand incepe Postul Craciunului 2023

Postul Craciunului 2023 incepe miercuri, 15 noiembrie si va tine timp de 40 de zile, pana in ziua de Craciun.

Credinciosii se pregatesc intens pentru perioada postului si isi fac provizii de conserve de post, paste, linte, fasole uscata, naut si cereale. Pe acestea le combina cu legume specifice acestei perioade, sau mai nou, cu legume congelate, care se gasesc din belsug in magazine.

Atazi, marti, 14 noiembrie 2023, este lasatul secului pentru Postul Craciunului 2023. Aceasta este ultima zi in care mai poti consuma alimente “de dulce”. Dupa aceasta data, credinciosii trebuie sa tina post strict si sa nu consume alimente de dulce.

Incepand de maine, 1 noiembrie, urmeaza 40 de zile de post in care sunt 17 zile cu dezlegare la peste. In aceste zile credinciosii pot consuma peste in voie. Din acest punct de vedere Postul Craciunului este mai putin restrictiv decat Postul Pastelui. De asemenea, in timpul Postului Craciunului exista numeroase zile cu dezlegare la ulei si vin.

Care sunt zilele cu dezlegare la ulei si vin in Postul Craciunului 2023

Pe langa dezlegarile la peste, tot in timpul Postul Craciunului 2023 exista numeroase zile cu dezlegare la ulei si vin, alimente care sunt interzise in mod normal in timpului postului.

Astfel, in fiecare zi de marti si joi este dezlegare la ulei si vin, iar in zilele de sambata si duminica este dezlegare la peste, cu exceptia zilelor de weekend care pica in perioada 20-24 decembrie.

De asemenea, se poate consuma ulei si vin in zilele de luni, miercuri si vineri daca este sarbatoare marcata cu cruce neagra in calendar. In cele marcate cu cruce rosie se consuma peste.

Care sunt zilele cu dezlegare la peste in Postul Craciunului 2023

In Postul Craciunului 2023 exista 17 zile in care poti manca peste. Iata care sunt acestea:

  • 21 noiembrie – Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (marti) – sarbatoare cu cruce rosie
  • 23 noiembrie – Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Valcii (joi)
  • 25 noiembrie - Odovania praznicului Intrarii in biserica a Maicii Domnului; Sf. Mare Mucenic Ecaterina, Sf. Mare mucenic Mercurie;  (sambata)
  • 26 noiembrie – Sf. Cuv. Alipie Stalpnicul, Nicon si Stelian Paflagonul (duminica);
  • 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei (joi);
  • 2 decembrie – Sf. Proroc Avacum (sambata)
  • 3 decembrie – Sf. Cuv Gheorghe de la Cernice si Caldarusani (duminica) ;
  • 4 decembrie – Sf. Mare Mc Varvara si Sf Cuv. Ioan Damaschin (luni)
  • 5 decembrie- Sf. Cuv. Sava cel Sfintit, Sf. Mc. Anastasie (marti);
  • 6 decembrie – Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuni (miercuri);
  • 7 decembrie – Sf. Mc. Filoftea de la Curtea de Arges (joi);
  • 9 decembrie – Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sf. Ana (sambata) ;
  • 10 decembrie – Sf. Mc. Mina, Ermoghen si Evgraf (duminica);
  • 12 decembrie – Sf. Ier. Spiridon, episcopul Trimitundei, facatorul de minuni (marti);
  • 16 decembrie – Sf. Proroc Agheu, Sf. Teofana imparateasa (duminica);
  • 17 decembri – Sf. Proroc Daniel si Sfintii trei tineri: Anania, Azaria si Misail (duminica);
  • 18 decembrie – Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian si Zoe (luni);

Cum se tine post corect in Postul Craciunului 2023

In timpul Postului Craciunului, credinciosii mananca, in zilele de luni, miercuri si vineri doar pana la ora 9 alimente normale. Dupa aceea, consuma doar alimente uscate, precum nuci, fructe uscate, etc si legume fierte, fara sa adauge ulei.

In zilele de marti si joi se consuma legume si cereale fierte, care pot fi drese cu putin ulei si se poate bea vin, dar cu masura.

Sambata si duminica se poate consuma peste. La fel si in zilele din timpul saptamanii care sunt marcate in calendar cu cruce rosie.

Traditii si obiceiuri in Postul Craciunului 2023. De ce trebuie sa tii cont si ce NU trebuie sa faci sub nicio forma

Postul Craciunului este marcat cu o serie de traditii si obiceiuri respectate de credinciosii din toata tara.

In unele zone ale tarii femeile obisnuiesc sa “dezinfecteze” oalele si lingurile de lemn cu cenusa, deoarece nu vor mai gati nimic “de dulce” cu acestea pana la Craciun.

Cu o zi inainte de inceperea Postului Craciunului, oamenii strang toate resturile de mancare si oasele intr-o fata de masa. In dimineata primei zile de post le arunca spre rasarit spunand: “Pasarile Cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea cu care sa fiti indestulate si de la holdele mele oprite”. Se spune ca astfel, pasarile nu vor distruge poamele din gradina in anul care urmeaza.

Potrivit traditiei se spune ca daca vremea va fi linistita in timpul Postul Craciunului, primavara va veni cu ploi multe.

In ziua de Ajun, pe 24 decembrie, se tine post negru pana seara. Seara se poate consuma grau fiert, indulcit cu putina miere, covrigi, turte din faina si poame.

Ce NU trebuie sa faci sub nicio forma in Postul Craciunului 2023

In timpul Postului Craciunului nu trebuie sa consumi carne, oua, lactate sau alte produse de origine animala, cu exceptia pestelui, care se consuma doar in zilele de dezlegare. De asemenea, nu trebuie sa se consume ulei sau vin in alte zile in afara de cele in care este dezlegare.

In perioada 20-24 decembrie, nu ce consuma deloc peste, ulei si vin, indiferent de zilele saptamani in care cad aceste date.

Sunt interzise nuntile si botezurile in toata perioada postului, dar si dupa aceea, pana dupa Boboteaza. Astfel, incepand cu ajunul Postului Craciunului si pana la boboteaza, nu se fac nunti. Adica in perioada 14 noiembrie 2023 – 6 ianuarie 2024.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea