Social

Pipera intra la apa

Cea mai scumpa zona din Capitala risca sa fie inundata, din cauza ca pinza freatica s-a ridicat cu 2,5 metri.

Primaria Capitalei vrea sa indiguiasca zona de nord a Bucurestiului pe motiv ca exista riscul inundarii acesteia din cauza pinzei freatice prea ridicate. Apa subterana s-a ridicat cu 2,5 metri in toata zona de nord a Capitalei. Sint zone unde apa balteste, ne-a declarat viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu .

Consilierii municipali au aprobat, saptamina trecuta, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru combaterea excesului de umiditate a solului din zona de nord a Bucurestiului. Zona delimitata pentru acest proiect este integrata in trei sisteme principale de desecare: Sabareni-Mogosoaia la vest, Afumati-Stefanestii de Sus in centru si Voluntari-Pantelimon la est.

Amenajari hidrotehnice

Am avut o discutie cu mai multi consilieri. Solutia ar fi realizarea unor constructii hidrotehnice cu niste stavilare intre ele in asa fel incit acestea sa preia apa freatica si de ploaie si sa o transporte printr-o retea in lacurile Capitalei, a explicat Razvan Murgeanu.

Viceprimarul a mai spus ca aceasta masura este necesara, ca urmare a directivei date de UE, conform careia apele freatice si de ploaie nu mai pot fi colectate de sistemul de canalizare.

Planurile zonei arata ca intre locul unde se afla acum Aeroportul Baneasa si actualul DN 1 au existat doua vai: Valea Saulei si Valea Babei. Potrivit autoritatilor, din cauza lucrarilor de constructie si de amenajare a teritoriului facute fara cap incepind de la Aeroportul Baneasa pina la DN 1 s-au intrerupt aceste vai din loc in loc, ceea ce a dus la cresterea pinzei freatice.

Primaria asteapta donatii

Oficialii din primarie se pling ca nu pot pune in aplicare proiectul pentru ca nu au unde sa construiasca digurile. Ca sa faci aceste amenajari ai nevoie de teren. Am discutat cu cei care detin pamint in zona, printre care si cu Gigi Becali, si omul de afaceri Puiu Popoviciu .

Pina acum, nici unul nu mi-a dat un raspuns afirmativ, sustine Murgeanu. El spune ca singura varianta ar fi ca terenul aflat in discutie sa fie donat, tinind cont de faptul ca municipalitatea nu are destui bani ca sa-l cumpere.

Inundatiile ar putea influenta preturile

Anul trecut, jumatatea de nord a Bucurestiului s-a confruntat cu probleme cauzate de inundatii. Intr-adevar, in 2005 mai multe zone din nord au fost inundate. Chiar am crezut ca se vor inchide unele santiere, a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Potrivit acestuia, posibilitatea ca preturile la terenurile din aceasta zona sa scada nu este foarte mare. Totusi, specialistii in afaceri imobiliare sint aproape siguri ca, daca nu se va face nimic, in urmatorii doi ani preturile vor scadea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea