Social

#bucuresti # risc seismic #cladiri cu risc seismic

Peste 700 de cladiri din Bucuresti risca sa cada la primul cutremur. Sunt incadrate in clasa de risc seismic

Situatia cladirilor din Bucuresti este una tragica. Peste 700 de cladiri sunt incadrate in clasele de risc seismic. Dintre acestea, peste 300 sunt clasate in categoria cladirilor cu risc seismic 1. Toate acestea risca sa se prabuseasca la primul cutremur major care va lovi Capitala.

 

Toate aceste cladiri trebuie consolidate sau reconstruite de la 0, insa acest lucru este imposibil sa se intample doar din bani de la stat, sustine Gheorghe Patrascu, fost arhitect sef al Capitalei.

"Consolidarea in functie de gradul de incadrare si de gradul de afectare, poate sa ajunga chiar la 100% valoarea unei constructii noi.

Este echitabil, din punct de vedere al unor proprietari care ar fi subventionati si altii nu ar fi. Aici trebuie intervenit si din partea unei parteneriat public privat.

Guvernul ar trebui sa intervina mult mai categoric, mai brutal, pentru ca este vorba de vieti omenesti.

Exista si alte solutii, dar e nevoie de curaj si vointa politica.

Unele cladiri sunt monumente istorice, dar preponderente sunt in zone protejate, ori aici, se poate gasi prin legislatie, care e deficitara in momentul acesta si posibilitatea de a reconstrui. Adica daca reconstruiesti o imagine, fatada unei cladiri, atunci interioarele de multe ori nu mai corespund din punct de vedere al protectiei la incendii sau sanitare.

Daca vreti sa ajungem la siguranta din punct de vedere al protectiei seismice, la o valoare care sa conteze intr-adevar, atunci vor fi cheltuieli foarte mari insumate.

Nu cred ca statul trebuie sa poarte toate cheltuielile astea.

E nevoie de o sustinere din partea statului, dar sa suporte si privatul. Privatul poate sa fie in doua forme, proprietarul care primeste o subventie sau o entitate privata care se ocupa de un imobil pe care l-a dobandit.

O expertiza traditionala dupa normele actuale dureaza.

Un specialist calificat poate sa aprecieze din cateva probe sau chiar vizual, care este starea cladirii, sigur ca nu este expertiza finala, dar ea nu poate sa greseasca foarte mult.

Expertul poate sa aprecieze cu o marja de eroare de 15% niste daune si starea cladirii.

Sunt cladiri la care nu trebuie sa fii mare specialist ca sa-ti dai seama ca sunt aproape in colaps", a declarat Gheorghe Patrascu, potrivit antena3.ro.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea