Social

#cand se vad perseidele #perseide 2023 #stele cazatoare #ploaie de stele #perseide

Perseidele, ploaia de stele pe care toti o asteapta cu sufletul la gura. Cand le poti vedea

 

Perseidele, una dintre cele mai asteptate ploi de metori, vor putea fi vazute in urmatoarea perioada pe cer. Anul acesta, perseidele isi vor face aparitia pe cer, in perioada 17 iulie-26 august, insa vor ajunge la intensitate maxima in noaptea de 12-13 august. Acesta este momentul in care le poti urmari cu usurinta pe cer.

Astfel, in noaptea de apogeu (12 spre 13 august) norocosii pot admira intre 50 si 60 de stele cazatoare pe ora. Unele dintre acestea sunt foarte luminoase, astfel incat pot fi observate cu usurinta.

Cum sa obervi Perseidele in 2023

În serile când se produc maximele curenților de meteori, iesi afara la ora indicată, dupa lasarea totala a intunericului, asaza-te pe un sezlong sau o patura si asteapta, privind spre cer. Este important sa astepti timp de 10-15 minute pentru ca ochii sa se obisnuiasca cu intunericul, apoi vei putea observa stelele cazatoare.  Daca iesi in perioada in care acestea sunt la apogeu, in 5-10 minute ar trebuie sa le poti observa.

Este important insa ca in momentul in care mergi sa admiri stelele cazatoare sa alegi un loc cat mai intunecat, fara lumini imprejur, pentru a putea observa meteorii. De regula, poti face acest lucru din parcuri, sau in afara oraselor, unde nu sunt lumini puternice.

Ce sunt Perseidele?

Perseidele, denumite si meteori, sunt sunt particule de praf cosmic, cu un diametru de sub un milimetru, care ard in atmosfera Pamantului la frecarea cu aerul. Aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, atunci cand trece pe langa Soare, lasa in urma o dara de praf cosmic.

Perseidele sunt un roi de meteori care se formeaza atunci cand Pamantul trece prin coada de praf si gheata lasata in urma de cometa Swift-Tuttle. Aceasta cometa are o perioada orbitala de 133 de ani si a fost descoperita in 1862 de astronomii Lewis Swift si Horace Tuttle.

Cand aceste particule intra in atmosfera Pamantului, au o viteza de pana la 59 de kilometri pe secunda si ard, producand pe cer dare luminoase.

Desi nu au nicio legatura cu stelele acestea sunt denumite si stele cazatoare. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea