Social

#romani Panama Papers #Frank Timis #Panama Papers #evaziune fiscala

Panama Papers. “Avem deja peste 100 de nume din Romania implicate”

Numele a peste 100 de romani figureaza pe lista Panama Papers, ancheta de amploare care a dezvaluit sistemul de evaziune fiscala la care au recurs politicieni de rang inalt, sportivi si miliardari din intreaga lume. Identitatea acestora va fi dezvaluita pe masura ce anchetele vor avansa, a declarat Paul Radu, jurnalist de investigatii din cadrul RISE Project, partenerul media pentru dezvaluirile privind off-shore-ul din Panama, pentru digi 24.

“E o colaborare transfrontaliera, avem deja peste 100 de nume din Romania, dar nu e un proces de Copy/Paste, adica nu iei datele din baza de date si apoi le pui rapid online, e vorba de investigatii. Noi am inceput acum vreo sase luni sa lucram la investigatiile astea si suntem vreo zece angrenati in anchete. Facem analiza de date, lucram si cu programatori. Pe langa asta colaboram cu jurnalisti din afara tarii in reteaua de investigatii ICIJ. Vom mai lucra in urmatoarele saptamani, in urmatoarea luna, cu siguranta”, a afirmat jurnalistul de investigatii.

Potrivit acestuia, cei implicati in oameni importanti din Romania, unii foarte cunoscuti. “Nu va pot da numele acum, dar sunt in general oameni de afaceri care au un impact mare in economia din tara”, a spus Paul Radu. Rise Project va da in urmatoarele saptamani serii de anchete, vizualizari, informatii despre personaje, despre felul in care au folosit firmele de tip off-shore.

““Da, am companii in Bahamas si insulele Cayman”

Primul roman al carei nume a fost vehiculat in acest dosar este cel al omului de afaceri Frank Timis, romanul cu cetatenie austaliana care a initiat afacerea Rosia Montana. In urma cu 20 de ani, el a facut afaceri in tara noastra printr-o firma infiintata in Bahamas, de avocatii panamezi. Frank Timis recunoaste colaborarea.

“Da, am companii in Bahamas si insulele Cayman, pentru ca aceste doua juristdictii au tratat dublu cu aproape toate tarile dezvoltate din lume. Toti investitorii prefera sa investeasca in companiile inregistrate acolo pentru ca, atunci cand isi vand actiunile, platesc intre 1 si 5%, nu 30% taxe pe profitul actiunilor. Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, ma refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal ca nu-s de acord sa platesc 30% taxe pe profitul de actiune, in loc sa platesc 5%, daca aceste legi sunt facute de stat la stat”, a declarat Frank Timis, in exclusivitate pentru stirile TVR.

Sursa foto: commondreams.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea