Social

Pacuraru: Bursa de slujbe este necesara, dar nu suficienta pentru a acoperi deficitul de muncitori

Bursa generala a locurilor de munca este o necesitate, dar nu este suficienta pentru a acoperi deficitul "foarte pronuntat" de muncitori, mai ales cel din randul lucratorilor calificati, iar oferta salariala a crescut mult fata de anul trecut, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

"Pentru muncitorii necalificati, salariile sunt undeva intre 12 si 15 milioane de lei (vechi, n.r.) net, in timp ce pentru calificati, acestea se ridica la circa 25 de milioane, plus tichete de masa si alte venituri cu caracter salarial. In acest fel, piata confirma ca, in Romania, oferta de locuri de munca este din ce in ce mai diversa, iar angajatorii au mari dificultati mari sa acopere deficitul", a spus Pacuraru.

Ministrul a confirmat ca cel mai mare deficit de forta de munca este in randul muncitorilor calificati - lacatusi mecanici, sudori sau strungari. Dintre absolventii de studii superioare, cei mai cautati sunt expertii contabili, electronistii sau inginerii de diferite specializari, pentru atragerea carora angajatorii ofera salarii chiar si peste 2.000 de euro. Cele mai mici salarii sunt oferite in sectorul de stat, unde nu exista posibilitatea negocierii.

Pacuraru a explicat ca, desi angajatii vor sa negocieze salarii cat mai mari, acestea nu pot fi "rupte" de productivitatea muncii. "Pentru angajator, salariul trebuie sa aiba acoperire in ceea ce produce. In Romania, din pacate, productivitatea muncii este de 20 de ori mai mica decat in Occident, de aceea este greu sa tii echilibrul intre oferta (salariala, n.r.) din Italia, Spania sau Franta si cea din Romania", a mai spus ministrul Muncii.

Cu toate acestea, oficialul de la Munca a afirmat ca unele salarii din Romania, mai ales in constructii, se ridica la nivelul celor din alte tari europene. Pacuraru a precizat ca romanii din Spania, care lucreaza in constructii, se vor intoarce in tara in viitorul apropiat, din cauza crizei imobiliare din aceasta zona.

" Guvernul spaniol pregateste un  program de repatriere voluntara, pentru ca, pe criza din sectorul imobiliar, va avea un somaj foarte ridicat. Important este ca se va veni si pe cale naturala si administrativa si vom incerca sa aducem cat mai multi ( muncitori romani , n.r.) ca sa acoperim deficitul de pe piata interna", a explicat Pacuraru.

Ministrul Muncii a spus ca necesarul de forta de munca din Romania nu poate fi acoperit doar prin intermediul burselor, de aceea trebuie dezvoltate si alte metode, cum ar fi adaptarea educatiei la piata muncii.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a organizat, vineri, bursa generala a locurilor de munca, la care angajatorii au oferit peste 40.000 de slujbe, la nivel national.

In Bucuresti, au fost disponibile peste 6.000 de locuri de munca, peste 40% fiind pentru muncitori calificati , o treime, pentru absolventii de studii medii si noua procente, pentru persoanele cu studii superioare. Cele mai multe locuri de munca au fost oferite in servicii (27%), comert (14%) si constructii (12%).

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea