Social

Oprescu revine la locul cheltuielilor uriase

Pentru a consolida si repara Spitalul Universitar , Sorin Oprescu a semnat un contract de trei miliarde de lei, dar in timp, fara a organiza licitatii, a ajuns sa angajeze si alte lucrari. Nota de plata a trecut de 370 de miliarde de lei. Demis de de ministrul Nicolaescu de la conducerea spitalului, ieri, el a revenit pe post.

De mai mult de zece ani, cladirea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti este in reparatii si consolidari . Reparatii care au scos din bugetul spitalului zece milioane de euro, adica o suma de o suta de ori mai mare decit era prevazut in contractul initial. Astfel, in decembrie 1994, an in care director era Sorin Oprescu, s-a semnat un contract cu firma S.C. Overseas Conda S.R.L. pentru lucrari de amenajare, consolidare si lucrari de reparatii curente, in valoare de aproape trei miliarde si jumatate de lei.

3 miliarde devin 377 de miliarde

Lucrarile trebuiau terminate intr-o perioada de 30 de luni, adica la mijlocul anului 1997. Numai ca de atunci s-a incheiat un lant de contracte aditionale , valoarea actuala a acestora fiind de peste 377 de miliarde de lei, dupa cum a aratat un control efectuat de Directia de Audit si Control din Ministerul Sanatatii la Spitalul Universitar. A fost vorba de o extindere a controlului efectuat la sfirsitul anului trecut. Am descoperit ca pentru lucrarile efectuate la Universitar, in loc sa se faca licitatii noi, s-a preferat incheierea de acte aditionale la un contract vechi de 12 ani, a spus Valentin Radu, directorul Directiei de Audit si Control din minister. Pentru a incerca sa vada pe ce anume s-au cheltuit zece milioane de euro, responsabilii din minister au recomandat efectuarea unei expertize de specialitate, pentru a se constata stadiu real al lucrarilor realizate, precum si daca acestea se inscriu in categoria reparatii curente, amenajari, consolidari.

Garsoniere VIP, tinute la secret

In acelasi timp, controlul a mai scos la iveala faptul ca in spital functionau trei garsoniere in regim VIP. In ele se puteau caza cei care erau dispusi sa plateasca 119 euro pentru fiecare zi de spitalizare. Dar spitalul nu putea beneficia decit de 15% din profitul adus de acestea, deoarece ele au fost amenajate de o firma patronata de un cetatean arab, in baza unui parteneriat public-privat cu spitalul. Echipa de auditori a ministerului a observat ca, desi spitalul avea de primit doar 73 de milioane de lei, adica 15% din cei aproape 500 de milioane de lei realizati din inchirierea garsonierelor, conducerea spitalului a manifestat dezinteres in recuperarea banilor, dupa cum subliniaza Radu.

Evidenta dubla la pacienti

In acelasi timp, directorul auditului din Ministerul Sanatatii mai spune ca utilitatile pentru cele trei garsoniere au fost suportate de catre spital, fara ca acesta sa-si mai recupereze banii. Insa, problema cea mai mare, dupa cum evidentiaza controlul, o constituie evidenta dubla a pacientilor internati la VIP, pentru ca in timp ce ei plateau pentru a sta in rezervele de lux, tot ei figurau in acte ca fiind internati in salonul sectiilor unde au fost repartizati initial. Spitalul raporta patul din salon ca fiind ocupat si deconta cheltuielile de la CNAS, spune Radu. Surse din minister mai confirma faptul ca, desi oricine isi putea permite sa plateasca cei 119 de euro pe zi si ar fi dorit sa aiba acces la rezervele speciale, de multe ori acestia erau refuzati, pe motiv ca garsonierele erau deja inchiriate.

Avocatii de partid intra in lupta

Ieri, Sorin Oprescu a obtinut printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti suspendarea ordinelor date de ministru prin care fusese demis, la inceputul anului, de la conducerea Spitalelor Universitar si Elias. Pentru Oprescu a pledat colegul din PSD Antonie Iorgovan. Pentru a apara pozitia Ministerului Sanatatii si implicit a ministrului Eugen Nicolaescu, a pledat Valeriu Stoica. Si el coleg de partid cu ministrul Nicolaescu. A fost o lupta intre PSD si PNL, care s-a dovedit a fi cistigata de cei care stapinesc mai bine materia, a declarat Iorgovan. Desi hotarirea instantei implica faptul ca Oprescu poate reveni la sefia spitalelor, Nicolaescu sustine ca este vorba despre o simpla suspendare si ca tot el va numi noul director.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea