Social

#miopie #lentile de contact #ochelari

Ochelari sau lentile de contact: ce este mai indicat in caz de miopie

Miopia este o afectiune comuna in care obiectele aflate la departare sunt incetosate, iar cele apropiate sunt clare. Diagnosticarea miopiei se poate realiza in cadrul unui control optometric. Corectia acestui viciu de refractie se poate face cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact. Nu stii ce sa alegi? Optometristul te poate ajuta sa iei decizia potrivita, tinand cont de gradul de miopie identificat, nevoi si preferinte.

 

Ce este miopia si cum afecteaza vederea?

Miopia este o afectiune oculara in care obiectele apropiate sunt vazute clar, in timp ce obiectele de la distanta sunt incetosate. Aceasta se produce atunci cand globul ocular este prea lung, comparativ cu puterea de focalizare a corneei sau cristalinului. Totusi, miopia apare si cand corneea este prea curbata si lumina nu se focalizeaza corect pe retina. Poti beneficia de un consult ochi pentru prescrierea lentilelor de contact pentru miopiei. Pentru unele situatii, ochelarii de vedere cu dioptriile aferente sunt solutia potrivita. (1)

Efectele miopiei asupra vederii sunt variate, dar cel mai semnificativ este vederea incetosata la distanta. Gradul de neclaritate poate varia, in functie de severitatea miopiei. Alte simptome pot include dureri de cap, oboseala oculara si dificultati in realizarea activitatilor care necesita vederea la distanta. Miopia poate afecta performanta la scoala sau la munca si poate limita activitatile zilnice. Siguranta personala poate fi periclitata, daca ai miopie nediagnosticata si conduci.

Miopia tinde sa progreseze pe masura ce inaintezi in varsta. Desi evolutia se poate opri la adultul tanar, in unele cazuri poate continua, ducand la miopia mare. Aceasta poate determina probleme de vedere mai grave, precum dezlipirea de retina. De aceea este esential pentru persoanele cu miopie sa beneficieze de o corectie optica adecvata si sa efectueze controale optometrice regulate. (2)

Optiuni de tratament pentru miopie

Ochelarii de vedere si lentilele de contact sunt cele mai populare si accesibile optiuni de tratare a miopiei. Acestea functioneaza prin corectarea modului in care lumina este focalizata in ochi. In cazul miopiei, lumina se focalizeaza in fata retinei, nu direct pe aceasta, ceea ce duce la vederea neclara a obiectelor indepartate. Miopia se corecteaza cu lentile cu dioptrii cu minus sau negative.

Pentru a identifica varianta potrivita de corectie pentru tine, trebuie sa discuti cu optometristul. Sunt situatii in care specialistul iti poate recomanda un consult oftalmologic sau unul chirurgical. Pentru cazuri complexe, exista si alte metode de tratare a miopiei, cum ar fi chirurgia refractiva si terapiile cu laser. (1), (2)

Avantajele si dezavantajele utilizarii ochelarilor pentru miopie

Ochelarii de vedere reprezinta o modalitate eficienta de corectare a miopiei. Desi nu pot vindeca miopia, ochelarii iti permit sa vezi clar la distanta.

Un avantaj al utilizarii ochelarilor de vedere vizeaza usurinta intrebuintarii. Acestia pot fi purtati si indepartati rapid de la ochi, fara a necesita o ingrijire speciala. Totodata, ofera protectie impotriva factorilor de mediu, precum vantul si praful, care pot fi daunatori pentru ochi, dar si impotriva razelor UV atunci cand sunt echipati cu lentile adecvate. Ochelarii de vedere pot reprezenta o declaratie de stil, deoarece exista numeroase modele si culori disponibile pe piata, din care sa alegi perechea potrivita. 

Unii utilizatori pot resimti disconfort cauzat de purtarea ochelarilor pe termen lung, mai ales in cazul miopiei severe, unde lentilele sunt mai groase. De asemenea, ochelarii pot fi zgariati si se pot sparge, ceea ce necesita inlocuire. Folosirea ochelarilor poate limita anumite activitati fizice, cum ar fi sporturile de contact sau inotul. Mai mult, unele persoane pot simti o stigmatizare sociala asociata cu purtarea ochelarilor. Daca te confrunti cu o astfel de situatie trebuie sa stii ca poti comanda online lentile de contact pentru miopie, pentru o vedere clara si corecta. (1), (2), (3)

Cum sa alegi lentilele de contact potrivite pentru miopie?

Lentilele rigide permeabile la gaze sunt cunoscute pentru claritatea exceptionala a vederii pe care o ofera. Lentilele de contact moi sunt populare datorita confortului lor sporit, dar pot fi mai putin eficiente in corectarea anumitor tipuri de miopie. In procesul de alegere a lentilelor de contact potrivite pentru miopie, consilierea venita din partea unui optometrist poate fi utila.

Daca iti doresti sa achizitionezi lentile de contact pentru miopie inseamna ca te-ai gandit deja la avantajele oferite de acestea. Pentru ca sunt extrem de fine si pot fi pozitionate perfect pe suprafata ochiului, nu se vor vedea si nici nu se vor aburi cand treci de la frig la cald si invers. Vei putea realiza activitati sportive fara ca lentilele sa alunece de la ochi si vei beneficia si de vizibilitate sporita a campului vizual. 

Aceste dispozitive de corectie pot fi purtate o perioada indelungata, continuu, asa cum este cazul lentilelor de contact lunare Biofinity, 3 lentile/cutie. Dupa aceasta perioada trebuie inlocuite. Alte variante de lentile de contact pot necesita ingrijire la finalul zilei si depozitare in recipiente speciale. Daca nu sunt respectate indicatiile producatorului si nu sunt schimbate la timp pot provoca iritatii la nivelul ochilor. In acelasi timp, nu toate persoanele cu miopie pot utiliza lentile de contact. Printre dezvantajele intrebuintatii acestora se afla perioada lunga de acomodare, senzatia de corp strain in ochi sau posibila deteriorare. (1), (2), (3) 

Ochelarii de vedere si lentilele de contact sunt optiuni viabile pentru corectarea miopiei. Alegerea intre cele doua depinde de preferintele tale, stilul de viata, confortul personal si necesitati. Consulta optometristul pentru un diagnostic clar, sfaturi si recomandari personalizate situatiei tale!

Surse de informare:

1. Myopia (Nearsightedness) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8579-myopia-nearsightedness, Accesat 01.02.2024

2. Myopia (nearsightedness) - https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/myopia?sso=y, Accesat 01.02.2024

3. How Myopia Is Treated - https://www.verywellhealth.com/myopia-5096884, Accesat 01.02.2024

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea