Social

#reintroducere serviciu militar # serviciu militar #serviciu militar obligatoriu #armata #germania #romania

O tara din UE doreste reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Este posibil ca mai multe state sa recurga la acest lucru

O tara importanta din Uniunea Europeana, se vandeste serios la reintroducerea stagiului de armata obligatoriu, avand in vedere evenimentele dramatice din Ucraina si amenintarile din partea Rusiei.

Decizia a venit deoarece ingrijorarile privind extinderea razboiului sunt tot mai mari. Este vorba despre Germania, care doreste ca prin reintroducerea serviciului militar obligatoriu sa-si consolideze armata si sa poata face fata oricaror amenintari potentiale.

Situatia din Ucraina este alarmanta pentru intreaga Uniune Europeana. Se vorbeste tot mai mult despre extinderea razboiului cu Rusia.

Prin urmare, Germania se gandeste serios la aceasta decizie. Mai mult, ministrul Apararii din Germania, Boris Pistorius, a spus ca renuntarea la aceasta practica a fost o greseala.

"Trebuie sa ne intrebam cine urmeaza sa apere aceasta tara cand lucrurile devin serioase”, a declarat Boris Pistorius.  

Alte tari s-ar putea sa urmeze exemplul  

In urmatoarea perioada este posibil ca si alte tari sa-i urmeze exemplul, deoarece in cazul in care Rusia castiga razboiul din Ucraina, lucrurile nu se vor opri aici. Va urma Republica Moldova, apoi se va duce mai departe, catre tari NATO, precum Letonia, Lituania si Estonia, sustin expertii in domeniu care se asteapta la un razboi prelungit, care va dura 10 ani.

Armata Romaniei este imbatranita. Putini tineri se mai inroleaza in armata. In aceste conditii generalul Gheorghita Vlad a cerut ca populatia Romaniei sa fie pregatita pentru extinderea razboiului si a precizat ca este convins ca “Rusia nu se va opri aici”.

„Da, populatia Romaniei, la fel ca intreaga populatie din Uniunea Europeana, din Europa, trebuie sa se ingrijoreze si trebuie sa adoptam masurile corespunzatoare pentru a fi pregatiti.”, a subliniat Gheorghita Vlad, pentru Europa Libera.

Acesta a mai precizat ca MapN a depus deja in Parlament un proiect prin care se modifica legea privind populatia pentru aparare: “Printre altele, ne dorim sa introducem un serviciu militar in termen, voluntar. Adica vizam segmentul de varsta intre 18 si 35 de ani, indiferent de sex, nationalitate, credinte religioase, tineri care doresc sa imbrace haina militara. Sa platim acest serviciu si sa ii pregatim dupa principiile de baza de ducere a razboiului.”

 „Si vedeti ca este o discutie destul de intensa in toate tarile NATO, pentru ca avem o rezerva operationala imbatranita, nu avem programe coerente pentru pregatirea populatiei. Tinerii nostri nu sunt educati de pe bancile scolii in spiritul patriotic, cum am fost invatati cei de varsta noastra. Dar n-o spun cu repros. Noi trebuie sa gasim instrumentele necesare pentru, repet, a avea o populatie pregatita si o societate rezilienta”.

„Timpul este o resursa pretioasa si cred ca nu trebuie irosita nicio secunda. Este un moment T0, in care toate natiunile europene trebuie sa se gandeasca la pregatirea populatiei si nu vreau sa dau un mesaj alarmist, dar este o realitate in care traim.”, a conchis generalul pentru sursa citata.

Serviciul militar, obligatoriu in 6 state NATO, din 29 

In momentul de fata, din cele 29 de state membre NATO, doar 6 au pastrat serviciul militar obligatoriu, incepand cu 1993.

Pe de alta parte, Regatul Unit, Statele Unite si Canada, au avut forte armate formate exclusiv din profesionisti de peste 50 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea