Social

#semne de circulatie #reguli circulatie #amenzi

Noi reguli, semne de circulatie si motive de amenda

Autoritatiile romane au introdus noi reguli si semne de circulatie care trebuie obligatoriu respectate, iar penalitatile pentru soferii care nu tin cont de ele au crescut drastic. Soferii care incalca regulile de circulatie risca sa primeasca amenzi si puncte de penalizare. De exemplu, depasirea limitei de viteza cu 10-20 km/h se pedepseste cu 2-3 puncte amenda, cu 290-435 de lei, plus 2 puncte de penalizare.

 

Indicatoare care ii pot lasa pe soferi fara permis

Un indicator care este posibil sa ii puna in dificultate pe soferi este acela de "Drum ingustat pe ambele parti". Indicatorul apare la o distanta de 100-200 m de locul in care acel drum incepe sa se ingusteze. Indicatorul permite doar depasirea si impune o serie de reguli: soferii trebuie sa reduca viteza de deplasare, in plus sunt interzise manevrele de oprire, stationare, intoarcere si mersul inapoi. In cazul in care un sofer va incalca aceste reguli, politistii pot lua permisul de conducere al acestuia. 

Un indicator foarte important care trebuie cunoscut de soferi este "Presemnalizarea unei amenajari rutiere care permite intoarcerea vehiculului". Acest indicator rutier seamana cu cel care anunta un sens giratoriu. El impune regula pentru soferi ca trebuie sa acorde prioritate masinilor care vin din sens opus, daca vor sa faca o manevra de intoarcere.

In anumite orase, cum este Amsterdam, exista anumite semne de circulatie care atrag atentia asupra vehiculelor care polueaza fonic. Aceste semne au senzori speciali care detecteaza zgomotul si care transmit un mesaj (il afiseaza) in momentul cand prin raza lor de actiune trece un vehicul care depaseste nivelul admis de zgomot. Acestea au fost introduse pe sosele in Olanda, pentru a reduce nivelul de poluare fonica. In plus, sunt si camere inteligente care identifica soferii prea zgomotosi, iar apoi acestia pot fi sanctionati.

Amenzi usturatoare daca esti prins fara asigurare sau cu alarma la masina

Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) este obligatorie pentru proprietarii inregistrati ai fiecarui vehicul si se poate incheia oricand la un asigurator autorizat CSA. Ea se plateste chiar daca vehiculul nu este folosit. Desi protectia politei oferita asiguratorilor este aceeasi in fiecare companie de asigurari, totusi pretul ei poate varia destul de mult. Prin urmare, este bine sa verifici care este cel mai ieftin RCA si sa economisesti bani la asigurarea obligatorie pentru masina ta.

De obicei, politistii de la circulatie iti vor cere dovada asigurarii obligatorii la orice oprire, de exemplu daca esti implicat intr-un accident de circulatie, daca esti verificat la un filtru de control de rutina, daca ai incalcat o lege de circulatie.

Lipsa condusului fara asigurare obligatorie se pedepseste cu retinerea talonului, a placutelor de inmatriculare si amenzi cuprinse intre 1.000-2.000 de lei. Daca asigurarea a expirat de peste 3 luni de la data constatarii, atunci exista riscul suspendarii inmatricularii. Daca de la data constatarii au trecut deja 30 de zile si nu s-a platit inca asigurarea, atunci autovehiculul poate fi radiat din circulatie.

Amenzile sunt usturatoare si daca soferii au o anumita alarma pe masina. Aceasta modalitate de a-si proteja masina nu se face oricum, desi ar putea descuraja potentialii hoti.

Conform codului rutier, doar anumite alarme sunt permise a fi instalate pe masini, respectiv acelea care sunt in conformitate cu regulile stabilite de lege (in ceea ce priveste durata sunetului si nivelul de zgomot). Daca nu se respecta aceste reguli, soferii care instaleaza sisteme de alarma auto (ce depasesc durata de un minut si nivelul de intesitate sub limita prestabilita) pot primi amenzi de 3.000 de lei. De asemenea, nu este permisa montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care s-ar declansa la trecerea in imediata apropiere a altui vehicul.

In viitor, amenzile ar putea ajunge si la 5.000 de lei, daca soferii fac prea mult zgomot cu masinile in timpul noptii si daca se aplica un proiect inspirat din legile rutiere din alte state ale lumii, care prevad o limita a poluarii fonice in cazul vehiculelor de 95 dB. Aceasta este propunerea unui consilier USR (vezi evz.ro), care vrea ca toti soferii sa fie amendati de catre Politia Rutiera, daca vor produce zgomote foarte puternice, de peste 95 dB. Soferii respectivi, care au masini ce produc prea mult zgomot, ar putea circula in trafic, doar in intervalul orelor 08:00-21:59.

FOTO: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea