Social

Miza reala a cazului Nastase

Istoria jurisprudentei arata ca exista anumite cazuri care marcheaza mersul justitiei pentru o lunga perioada. Cazul Nastase devine, prin votul Camerei Deputatilor, un astfel de caz. Doar ca in mintea parlamentarilor care dezbat acest caz este cu totul altceva.

 „Se contureaza clar o insistenta din a transforma niste raporturi de natura comerciala sau civila intr-o roaba de hartii in jurul careia sa se poata colporta ca ar fi ceva para-penal. Sunt o alambicare de vorbe si de sustineri, dar cand scuturi si cauti penalul, nu il gasesti.

“Vorbe cu care un avocat si-ar incepe pledoaria in apararea clientului sau in fata unei autoritati judiciare penale. Evident, intr-un stat de drept, decizia asupra calitatii materialului probator revine magistratilor, dupa ascultarea avocatilor. Dar in Romania, in cazul dlui Adrian Nastase, supracetatean roman, calitatea materialului probator este apreciata de Camera Deputatilor.

De ce? Mai intai, pentru ca asa a decis Curtea Constitutionala ca spune Constitutia. Apoi, pentru ca dl Adrian Nastase e parlamentar.

In fine, pentru ca dl Adrian Nastase este un varf de lance in lupta impotriva dlui Basescu. Asadar, asemenea vorbe, perfect acceptabile in gura unui avocat, sunt permise si unui parlamentar. Caci, in Romania, unui parlamentar i se permite orice pentru ca de-aia e parlamentar si mandatul sau „nu este imperativ“.

Desigur, oamenii obisnuiti, jurnalistii sau comentatorii nu au voie sa se exprime asa. Iar presedintele Romaniei, la o adica, cu atat mai putin. In tara in care numai parlamentarii au voie sa vorbeasca sau sa faca orice si nu pot fi trasi la raspundere pentru ceea ce spun sau fac, dl Andon devine figura publica de prima marime.

Nu ca ar fi un jurist care a uimit cu simtul sau de dreptate. Cand era vorba despre demiterea dlui Basescu, dl Andon mitralia poporul cu argumente imense ca presedintele siluieste biata Constitutie si cand respira. Curtea Constitutionala nu i-a dat dreptate. Nici poporul. Acum insa, dl Andon simte urme de Traian Basescu in dosarul dlui Adrian Nastase, motiv suficient pentru ca justitia sa-si tina gura. De data asta, decizia e in puterea sa si a colegilor sai.

Deputatul avocat Sergiu Andon il apara cu tirade avocatesti pe colegul sau de alianta dl Adrian Nastase, dar miza nu este doar dl Nastase. Miza este demonstratia ca lupta impotriva coruptiei, sintetizata in dosarele dlui Nastase, este un mare fas.

Coruptia este o fictiune in mintea dlui Basescu sau, mai rau, o mistificare folosita, de fapt, pentru a-si discredita adversarii. Parlamentul Romaniei, bine garnisit cu oameni care il vor pe dl Basescu afara de la Cotroceni cu orice pret, vrea sa ii dea acestuia o lovitura majora paralizand justitia in cazul Nastase.

Pentru andonii parlamentari, cazul Nastase nu este despre dl Adrian Nastase, ci despre dl Traian Basescu. Oprirea dosarului Nastase echivaleaza cu oprirea dlui Basescu spre al doilea mandat, iar discreditarea muncii procurorilor in acest caz echivaleaza cu discreditarea dlui Basescu.

Cand parlamentarii vor vota oprirea justitiei in cazul Nastase, in mintea lor va fi dl Basescu. Cat despre justitie, stat de drept si democratie ii cam doare-n cot... Altfel, sa notam o premiera. Pentru o data, dl Nastase este mai putin important decat propriul caz. Orgoliul sau faraonic ar trebui sa sufere.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea