Social

#medici #medicina #romania #doctori

Medicii romani, momiti cu maruntis

Ministrul Sanatatii combate deficitul de medici prin dublarea salariilor, insa nu se apropie de oferta UE.
Judetele Vrancea, Calarasi, Braila si Tulcea duc cea mai mare lipsa de specialisti.

 
Exodul medicilor care ameninta sistemul sanitar romanesc a determinat Ministerul Sanatatii sa propuna majorarea, chiar pana la dublare, a salariilor celor care lucreaza in spitale, in functie de performantele fiecaruia. Intr-un proiect de HG pus in dezbatere pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice (MSP) se arata ca salariul de baza al unui medic ar putea creste cu 25 pana la 100% in functie de indicatorii de performanta indepliniti, dar vor cantari greu si numarul, si complexitatea cazurilor tratate de acesta.

Ceea ce inseamna ca salariul mediu pentru un medic specialist din-tr-un spital ar putea creste de la aproximativ 1.800-2.000 de lei noi, cat este in prezent, pana la maximum 4.000 de lei, adica putin peste 1.000 de euro .
Publicitate
 
Chiar si cu salariul dublat, un medic tot nu ajunge la nivelul altor categorii considerate de importanta cruciala in societate, cum ar fi un magistrat care castiga in medie aproape 7.000 de lei lunar sau un profesor universitar care poate avea un salariu de 5.000 de lei pe luna.

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, la Targu-Mures, ca 4,5% dintre medicii romani au emigrat, si nu 20%, cum s-a vehiculat, dintr-un total de 55.000 de medici, stomatologi si sanatate . Insa salariile pot fi si diminuate cu cel mult 50% in cazul nerealizarii criteriilor, fara sa depaseasca totusi veniturile de baza minime pe functii si grade profesionale.

Importul de medici, o solutie

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, si-a manifestat interesul de a deschide piata fortei de munca din Romania catre medicii extracomunitari bine pregatiti pentru a combate deficitul. „Noi va trebui sa ne gandim, pe langa toate masurile interne pe care le-am luat, si la o deschidere a pietei fortei de munca in domeniul medical si pentru medici din alte tari, din afara spatiului UE, dar care vor putea sa vina cu certificate de conformitate prin care sa se dovedeasca ca pregatirea din acele tari este conforma cu curricula din UE“, a declarat Nicolaescu, citat de MEDIAFAX. El a mai spus ca deja lucreaza la noi multi medici performanti care au facut pregatirea medicala in Republica Moldova si, de asemenea, medici din tari ale lumii arabe, care au facut scoala in Romania si au ramas aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea