Social

#canicula #caldura #cod rosu #cancer #cancerigen

In Bucuresti, canicula ne baga gaze cancerigene pe gat

Pe timp de canicula bucurestenii inhaleaza mai mult praf deoarece curentii de aer sunt mai puternici.

In Capitala, cu cat temperatura este mai mare, cu atat se degaja mai multi compusi chimici.

Efectele caniculei se simt mai mult in Bucuresti decat in orasele mai putin poluate. Astfel, desi meteorologii spun ca 37 de grade nu este o temperatura foarte ridicata, in Bucuresti disconfortul la aceasta temperatura este mult mai mare decat la Predeal, unde aerul este mai curat. In Capitala, cu cat temperatura este mai mare, cu atat se  degaja mai multi compusi chimici, care ne afecteaza grav sanatatea.

Nicolae Radulescu Dobrogea , presedintele fundatiei Ecocivica, ne-a explicat femomenul: „In orasele foarte poluate, temperaturile foarte ridicate se resimt mult mai mult decat in orasele mai putin poluate, pentru ca volatilizeaza mai repede hidrocarburile nearse de la automobile si fiindca curentii de aer se misca mai repede. De exemplu, se stie ca in Bucuresti, benzenul din resturi de hidrocarburi nearse in motoare depaseste de patru pana la zece ori concentratia maxim admisa, dupa masuratorile facute de Registrul Auto Roman . Benzenul are punctul de fierbere la 80 de grade. Astfel, cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat benzenul se elibereaza mai rapid si ajunge in cantitati mai mari in organism. Intoxicarea cu benzen este dezastruoasa fiindca este cancerigen si deterioreaza ficatul. De asemenea, cand temperatura creste foarte mult, miscarea aerului este mai rapida, iar praful sta suspendat si prin urmare inhalam cantitati mai mari. Catastrofa este ca numarul copacilor s-a imputinat foarte mult si, cum praful nu se mai poate depune pe frunzele pomilor, il ingeram noi, in cantitati uriase”.

Poluarea scade nivelul oxigenului din sange

Conferentiar-doctor, Alexan­dru Rafila, de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, ne-a explicat cum ne putem imbolnavi din cauza temperaturilor foarte ridicate. „Pe perioadele de canicula, lipsa totala a curentilor de aer impiedica dispersarea particulelor poluante. De aceea, este afectat foarte grav nivelul de oxigenare al sangelui. Cei mai expusi sunt cardiacii si persoanele care sufera de afectiuni neurologice. In acelasi timp, poluarea favorizeaza aparitia alergiilor”, ne-a declarat el.

Stropirea asfaltului scade cu cateva grade temperatura

Stropirea permanenta a asfaltului ar fi una dintre solutiile pentru reducerea efec­telor caniculei. Potrivit lui Radu­les­cu Dobrogea, operatia aceasta ar putea duce la scaderea temperaturii aerului cu cateva grade. De asemenea, acesta propune autoritatilor sa inceteze toaletarea copacilor pe timpul verii. „Temperatura sub un copac este cu 10 grade mai mica decat in rest.  Asta fiindca un copac elibereaza in atmosfera apa vapori de apa pe care ii extrage din sol. Imaginati-va cata apa nu mai ajunge in atmosfera din cauza taierii copacilor”, ne-a spus Radulescu Dobrogea. In plus, acesta este de parere ca meteorologii ar trebui sa ia in considerare si efectul cumulativ pe care il are caldura asupra gazelor toxice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea