Social

#minivacanta #angajati #1 iunie #rusalii #zile libere #codul muncii #beneficii #lege

Lucrezi in minivacanta de 1 iunie si Rusalii? Ce beneficii trebuie sa primesti, potrivit legii

Romanii se vor bucura de o minivacanta in aceasta saptamana. Mai exact, vom avea un weekend prelungit, de 5 zile. Asta pentru ca joi, este 1 iunie, Ziua Copilului, care este urmata de Sarbatoarea Rusaliilor, care cade luni, 5 iunie.

 

Bugetarii vor avea liber si pe 2 iunie, dupa ce Guvernul a decis sa faca punte intre Ziua copilului si Rusalii. Restul angajatilor, care vor sa se bucure de un weekend mai lung, vor fi nevoiti sa-si ia o zi libera pe 2 iunie.

Exista insa si angajati care nu beneficiaza de zile libere in zilele de sarbatoare legala. Acestia trebuie sa stie ca, potrivit legii, trebuie sa primeasca compensatii pentru zilele libere in care lucreaza.

Ce trebuie sa stie angajatii care lucreaza in zilele libere, legale

Angajatii care sunt nevoiti sa lucreze in aceste zile libere, de la stat, trebuie sa stie ca primesc insa o serie de beneficii.

Potrivit art. 142 din Codul muncii, munca prestata in zilele de sarbatoare legala se compenseaza. Angajatorul trebuie sa le asigure salariatilor compensarea zilelor lucrate cu zile libere, in urmatoarele 30 de zile calendaristice.

In cazul in care aceste zile libere nu pot fi acordate, angajatii trebuie sa beneficieze pentru zilele lucrate de un sport ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea