Social

# legume romania #peticide #alerta #legume

Legume pline de pesticide, crescute in Romania! Sunt foarte toxice!

 

O situatie alarmanta are loc in Romania. Legumele crescute in tara noastra, mai exact cele cultivate in sugul Romaniei, au un nivel crescut de reziduuri.

Nivelul de reziduuri din legume a ajuns la 40% in 2023, fata de 27,9%, in 2022.

Autoritatea Nationala Fitosanitara a prelevat si a analizat in anul 2023, un numar total de 2.122 de probe de legume. Dintre acestea 1.323 de probe au fost analizate intr-un laborator din Bucuresti. In cazul acestora s-a descoperit ca 531 de legume au avut cantitati mari de reziduuri de pesticide.

Cel mai mare procent de reziduuri de pesticide se afla in: marar - 67%, salata - 67% si tomate - 64%.

Toate aceste reziduuri care au fost detectate in legume provin din fungicide, insecticide si regulatori de crestere. 

”Autoritatea Nationala Fitosanitara a prelevat si a analizat in anul 2023, un numar total de 2.122 de probe de legume, din care 1.323 probe au fost analizate la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si Produse Vegetale ( LCRPPPV ) – Bucuresti si 799 probe la Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si Produse Vegetale ( LRCRPPPV ) – Targu Mures”, informeaza Viata Satului, pe pagina de facebook a emisiunii, potrivit LantulAlimentar.ro.

Potrivit rezultatelor obtinute in cazul legumelor analizate in Bucuresti se poate observa ca situatia este alarmanta in ceea ce priveste utilizarea pesticidelor in cadrul marilor bazine legumicole din udul tarii. 

Potrivit raportului aferent anului 2023, publicat de Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF), analizele efectuate au aratat ca ”procentul de legume cu reziduuri de pesticide a crescut fata de anul 2022, de la 27,9%, la 40,1%”.

Astfel, potrivit rezultatelor, din cele 1.323 de probe de legume analizate la Bucuresti, 531 probe (40,1% ) au avut reziduuri de pesticide, dintre care: 504 probe cu reziduuri de pesticide sub nivelul maxim admis si 27 de probe cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis sau cu reziduuri ale unor substante active interzise in Uniunea Europeana.

Legumele cu procent mare de probe cu reziduuri de pesticide au fost: mararul, 67% ( 18 probe din 27 ), salata, 67% ( 64 probe din 96 ) si tomatele, 64% ( 259 probe din 403 ).

Printre reziduurile intalnite in legume, cercetatorii ai descoperit, in special: azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid si piraclostrobin.  

Probele neconforme au fost: 7 probe de tomate, 5 probe de marar, 4 probe de ardei, 4 probe de spanac, 3 probe de telina cu frunze, o proba de ceapa verde, o proba de patrunjel cu frunze, o proba de castraveti cornison si o proba de fasole boabe ). In aceste probe au fost depistate reziduuri de: carbendazim, acetamiprid, clorotalonil, clorpirifos ( interzis ), clorpirifos-metil ( interzis ), cipermetrin, dimetoat, formetanat, imidacloprid, linuron, miclobutanil, pirimifos-metil, spirodiclofen, tiametoxam.

Pentru aceste probe au fost facute notificari si au fost luate masurile cerute de legislatie.

Judetele arondate fitosanitar laboratorului din Bucuresti sunt: Arad, Arges, Bacau, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Gorj, Galati, Hunedoara, Ilfov, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Tulcea, Timis, Teleorman, Valcea, Vrancea, Vaslui, Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea