Social

"Lacul lebedelor" intr-o noua viziune artistica

Opera Nationala Bucuresti (ONB) se pregateste de sarbatoare: 19 aprilie 2008 va insemna pentru scena bucuresteana premiera spectacolului de balet " Lacul lebedelor ", pus in scena intr-o noua viziune coregrafica si scenografica.

Compus de Piotr Ilici Ceaikovski , baletul a avut premiera in 1877, la Teatrul Bolsoi din Moscova. In ciuda reactiei initiale negative a publicului si a criticii fata de lucrarea lui Ceaikovski, "Lacul lebedelor" a devenit cel mai cunoscut balet din intreaga lume.

Creatia compozitorului rus s-a bucurat de numeroase interpretari artistice, diferite ca libret, coregrafie si scenografie. Renumita a ramas montarea realizata in 1895, de Marius Petipa si Lev Ivanov, care a stat, ulterior, la baza unui numar mare de versiuni reprezentate pe scene din intreaga lume.

Pentru orice companie de balet, pregatirea unei noi montari cu "Lacul lebedelor" inseamna un moment important in istoria institutiei, asa cum o premiera cu "Hamlet" este un eveniment deosebit pe scena unui teatru dramatic.

Noua versiune a baletului lui Ceaikovski, prezentata de Opera Nationala Bucuresti, este semnata de coregraful Gheorghe Iancu, scenografia fiind realizata de Luisa Spinatelli, iar regia de lumini - de Sergio Rossi.

Alaturi de acestia, au contribuit la realizarea productiei cu "Lacul lebedelor" asistentii de coregrafie Roxana Popescu , Cristian Craciun si Madalina Slateanu, precum si asistentii de scenografie Moniafelicia Torchia si Andreea Koch. Orchestra si baletul ONB vor evolua, alternativ, sub baghetele dirijorilor Iurie Florea si Tiberiu Soare.

Nascut la Bucuresti, Gheorghe Iancu a urmat cursurile liceului de coregrafie din capitala, perfectionandu-se ulterior la Teatrul Bolsoi din Moscova si la Teatrul Kirov din Sankt Petersburg.

Intalnirea cu celebra Carla Fracci a insemnat inceputul unei legaturi artistice de lunga durata, cei doi dansand impreuna pe marile scene ale lumii. In cadrul unei cariere internationale impresionante, Gheorghe Iancu a colaborat cu importante companii de balet, a lucrat sub indrumarea unor mari coregrafi din intreaga lume si a participat la spectacole de gala, dansand alaturi de cele mai sonore nume ale baletului secolului XX.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea