Social

Film documentar in premiera la MTR

Joi, 17 aprile, de la ora 18:30, la Studioul Horia Bernea va avea loc premiera filmului Locuri memoriale din Romania. Piata Universitatii , realizat de Valeriu Antonovici (masterand antropologie culturala) si Mirel Banica (sociolog la Colegiul Noua Europa).

Gazda si moderatorul discutiilor va fi directorul Muzeului Taranului Roman, Prof. Dr. Vintila MIHAILESCU.
Memoria si uitarea se gasesc in acelasi raport ca si viata si moartea, ne spune antropologul francez  Marc Auge. Piata Universitatii din Bucuresti este locul memorial unde aceasta afirmatie se verifica perfect : moartea, sacrificiul suprem si urmele succesive ale cultului mortilor intra in fuziune cu uitarea si dorinta de distantare fata de trecut.

Filmul nostru NU isi propune sa descopere cine a tras in decembrie 1989. Nici cati morti au fost in iunie 1990. Pentru aceste treburi delicate exista istorici profesionisti si institute de cercetare serioase, cu bani de la buget de stat . Noi am dorit doar sa punem pe ecran capacitatea de metamorfoza a Pietei; sa aratam ca memoria generationala rezista la manipulare si instrumentalizare politica, la aproape doua decenii de la evenimente; sa intelegem de ce ea, Piata, s-a transformat intr-un loc de condensare a entuziasmului colectiv si a revoltelor noastre spontane.

Si, intr-un final, sa incercam sa vedem care-i va fi viitorul. Au depus marturie nu doar oamenii intalniti in Piata, de la 16 la 86 de ani, ci si arhitecti, sociologi, teologi, filozofi... sau imaginile semnelor memoriale risipite in Piata. Sunteti invitati sa priviti acest film documentar independent. Memoria ca reactie impotriva ireversibilului, uitarea ca forma de a ramane fideli.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea