Social

Justitia a condamnat Coalitia la moarte

Cu 402 voturi pentru, 32 impotriva si 3 abtineri, Parlamentul a aprobat, ieri, modificarile aduse celor patru articole din Legea justitiei declarate neconstitutionale. Votul pe articole si pe raportul suplimentar in ansamblul lui a aratat insa ca actuala coalitie guvernamentala nu mai functioneaza unitar. UDMR si Partidul Conservator si-au tradat partenerii de coalitie, votand de fiecare data la fel ca principalul partid de opozitie, PSD. In schimb, PD si PNL au jonglat cu votul, fiind cand impotriva majoritatii ad-hoc formate, cand alaturi de ea, asa cum s-a intamplat si la votul final. Schimbarea de atitudine a Aliantei a fost radicala. In timp ce, dimineata, la comisiile juridice reunite, democratii si liberalii au respins toate modificarile aduse celor patru articole, la votul in plen asupra acelorasi modificari, acestia s-au sucit cu 180 de grade si au votat "pentru". Schimbarea de atitudine se datoreaza, probabil, numeroaselor intalniri avute de liderii celor doua partide, zvonurilor referitoare la demisia sau ramanerea in functie a premierului Calin Popescu Tariceanu, zvonuri care se schimbau de la un minut la altul, in functie de telefoanele primite de la Cotroceni. Cei mai agitati s-au dovedit a fi liberalii, care, in doar cateva ore, au reusit sa se imparta in 3, 4 sau chiar 5 grupuri. Tot mai multe voci inclinau chiar spre schimbarea premierului lor, spunand ca e nevoie de "alt guvern, alt premier, ca p-asta l-a luat apa". Zvonurile vehiculate conduceau chiar spre inlocuirea lui Tariceanu nu numai de la conducerea Guvernului, ci si de la sefia partidului. In contrast cu liberalii, democratii pareau destul de calmi, ca si cum ar fi urmat un scenariu deja stiut.Duplicitatea UDMR
UDMR, prin vocea liderului Marko Bela, a incercat sa-si motiveze votul dat atat in comisie, cat si in plen. "Colegii nostri din PNL si PD au luat o decizie (n.r. - declansarea alegerilor anticipate) fara noi, iar acum am hotarat si noi sa decidem singuri. Ne-am rezervat dreptul de a lua o decizie in privinta votului", a spus Marko Bela. Surprinzator insa acelasi Marko Bela sustine ca, in cazul declansarii anticipatelor, UDMR ramane solidar cu coalitia guvernamentala.
PSD, invingator pe mana liberalilor
Cei mai frenetici parlamentari erau, ieri, membrii PSD, extrem de activi nu numai in sedinta comisiilor reunite, ci si in plenul Camerelor. Pe chipurile liderilor se putea usor citit bucuria ca declansarea alegerilor anticipate devine o fata morgana si ca jocurile facute de ei au avut succes. Cel mai debordant era, de departe, liderul senatorilor PSD, Ion Iliescu, extrem de vorbaret si de amabil cu presa, contrar atitudinii adoptata in ultimele trei luni. "Cum isi poate permite un Guvern sa spuna: mie nu-mi convine avizul Curtii Constitutionale, imi dau jucariile si plec? Pe aceasta tema s-a pornit o intreaga campanie dirijata de discreditare si de calomniere a membrilor Curtii", a spus Iliescu. Culmea culmilor, fostul presedinte i-a gasit chiar scuze actualului sef al statului. Desi il considera autorul moral al crizei politice, Iliescu accepta faptul ca "aceasta se mai intampla".
PRM, de unul singur
Singurul partid care a facut opinie separata a fost PRM, care nu s-a alaturat niciodata ineditei majoritati de ieri din Parlament. Peremistii au votat fie impotriva, fie s-au abtinut. "Am reusit sa ne compromitem total, pentru ca textul modificat este la fel de neconstitutional ca si inainte", a declarat Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM. Parlamentarii peremisti au fost, de altfel, singurii care au ignorat partial votul de ieri, multi - in frunte cu liderul Corneliu Vadim Tudor - preferand sa nu-si strice vacanta parlamentara.
Tariceanu si demisia sa
"Decizia de a demisiona mi-o mentin, iar procedurile pentru alegerile anticipate vor demara dupa ce ma voi intoarce de la Bruxelles saptamana viitoare". Aceasta este ultima fraza rostita de primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, in fata jurnalistilor prezenti, ieri dupa-amiaza, la sediul Guvernului. Dar, de la declaratia sa ca isi va reconsidera demisia si pana la momentul descris mai sus s-au scurs aproximativ 20 de ore "de foc" din viata primului-ministru. Noaptea de marti spre miercuri a fost una foarte agitata. Sursele afirma ca au avut loc consultari si negocieri pana la cantatul cocosilor intre partenerii coalitiei de guvernamant si chiar intre liderii aceluiasi partid. Ivirea zorilor a adus insa si o umbra de optimism in asa fel incat lumea presei se impartise in doua tabere: una care credea si alta care nu credea in alegerile anticipate. Dis-de-dimineata, puhoi de jurnalisti au venit sa asiste la videoconferinta cu prefectii, stabilita sa inceapa la ora 9. Calin Popescu Tariceanu a intarziat aproximativ 30 de minute si, incercanat si usor absent, a citit cu poticniri o informare generala. Videoconferinta s-a terminat, dar Tariceanu a mai zabovit pret de cateva clipe, impartind ordine in stanga si-n dreapta ministrilor implicati. La scurt timp, amabil, dar cu chipul unui om framantat de multe, care parca nu a pus acasa .ro/ geana " title="geana">geana pe geana toata noaptea, Tariceanu a spus ziaristilor: "Nu va pot da nici o lamurire. Sa asteptam rezultatul votului din Parlament si apoi voi hotari ceea ce am de facut". Reprezentantii mass-media s-au raspandit, dezamagiti, la redactiile lor, pana cand s-a zvonit ca, impresionat de starea tarii, Tariceanu vrea sa viziteze cateva zone inundate. Dar n-a mai plecat. Surprinzator, nu s-a dus nici macar la Parlament pentru a participa la sedinta extraordinara. In jurul orei 13,30, a parasit Palatul Victoria si s-a intors cu putin inainte de terminarea sedintei de la Palatul Parlamentului. Surse guvernamentale au afirmat ca seful Executivului s-a dus la Cotroceni pentru a urmari dezbaterile, la televizor, alaturi de presedintele Traian Basescu. Cu putin timp inainte de aflarea rezultatului final, Calin Popescu Tariceanu s-a intors val-vartej la sediul Guvernului.
"Nu vreau sa fiu partas la procesul prin care poporul meu e condanat la coruptie"
"Votul din Parlament a aratat foarte clar ca, in acest moment, nu numai ca nu exista o vointa politica pentru a promova reforma Justitiei pana la capat, dar nu exista nici majoritatea care sa ne permita continuarea tuturor reformelor, precum si integrarea europeana la 1 ianuarie 2007. Sunt extrem de dezamagit de rezultatul votului", a declarat premierul, ajuns la Palatul Victoria in fata jurnalistilor. Tariceanu a readus in prim-plan si nemultumirea sa cu privire la neindeplinirea celor trei conditii puse pentru ca el sa ramana in fruntea Guvernului. "Motivele pentru care mi-am anuntat demisia raman in continuare valabile. Nu vreau sa fiu partas la procesul prin care poporul meu este condamnat la coruptie, la saracie si la izolare". Au fost ultimele cuvinte rostite, ieri, de actualul premier.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea