Social

PSD trage frina, Alianta apasa pe acceleratie

Alianta si PSD se pregatesc de anticipate. Unii sa le cistige, ceilalti sa le blocheze. In timp ce PNL si PD se gindesc la liste, PSD se bazeaza pe mass-media, sondaje, inundatii si birocratie .
Strategia pusa ieri la cale de conducerea PSD impreuna cu liderii judeteni este de a bloca anticipatele. Daca ele vor deveni implacabile, PSD merge pe varianta a doua, care consta in tergiversarea momentului, sustin surse din partid. Liderii PSD au ajuns la concluzia ca anticipatele trebuie impinse macar pina dupa raportul de monitorizare al UE, din noiembrie.

Pina atunci, tactica de a intirzia momentul alegerilor are la baza decredibilizarea ideii de anticipate prin contrapunerea catastrofei provocate de inundatii. PSD se va centra pe o campanie mediatica. Trebuie sa sensibilizam orasele la dezastrul produs de la tara, a aratat Viorel Hrebenciuc solutia celor care isi manifestau scepticismul si care argumentau ca electoratul PSD e concentrat la sate, pe cind cel al Aliantei este urban si mai putin afectat de inundatii. Totodata, PSD va apela la cercetari sociologice care sa arate ca ideea anticipatelor nu este agreata de populatie, sperind ca in acest fel Alianta sa fie descurajata sa mai faca alegeri, obtinindu-se astfel intirzierea mult dorita.

Ratacirea noilor guverne prin birourile Parlamentului

Un al doilea plan de tergiversare a momentului intoarcerii la popor este cel parlamentar. Grupurile parlamentare ale PSD vor intinde cit de mult posibil operatiunile de formare a noilor cabinete, prelungind audierile si uneori respingind anumiti ministri, cind se va constata ca Alianta propune demnitari-marioneta. PSD spera ca PNL-PD, trezindu-se cu toate aceste obstacole pe cap, se va hotari pina la urma sa propuna un guvern stabil si sa renunte la anticipate. In acest sens PSD intentioneaza sa ceara public formarea unui guvern de tehnocrati sau, intr-o alta varianta, sa ceara formarea unui guvern de larga coalitie.

In toata aceasta operatiune, PSD se bazeaza pe PC ca aliat stabil, si pe UDMR ca aliat conjunctural. Singura temere a PSD privind colaborarea cu UDMR este aceea ca Alianta va modifica legea electorala si va micsora pragul electoral la 4%.

Tactica Aliantei la votul de invalidare a celor doua cabinete nu este inca stabilita. Ramine sa se decida daca parlamentarii PNL si PD vor parasi sala de sedinte in momentul votarii sau vor ramine si vor vota impotriva. In acest ultim caz, cum votul va fi secret, cu bile, liderii celor doua partide vor fi siliti sa stea cu ochii pe parlamentari cind introduc bilele in urne, pentru ca unii dintre ei sa nu profite de acoperire si sa voteze altfel.

Inundatiile, examen politic

Ca strategie electorala, Alianta si-a propus sa repare deficitul guvernamental de imagine adus de inundatii. Ca urmare, PNL si PD si-au trimis parlamentarii in teritoriu, sa se implice, cu mentiunea ca prezenta lor pe noile liste parlamentare depinde de implicarea lor in problema inundatiilor. Astfel, cele doua partide ating doua obiective: arata electoratului ca le pasa de problemele sale si in acelasi timp isi motiveaza parlamentarii sa se implice, sub amenintarea cu scoaterea din viitorul Parlament. De altfel, dupa ce initial atit PNL, cit si PD declarasera ca la alegeri vor merge tot cu actualele liste parlamentare, ambele s-au gindit sa salveze aparentele.

Ca urmare, PD a explicat oficial ca nici unul dintre actualii sai senatori si deputati nu are din start locul adjudecat. Liberalii au anuntat si ei, ieri, ca locurile pe liste vor fi stabilite in urma unor criterii de performanta .

Conducerea PNL a mai decis ca actualii prefecti, primari si ceilalti liberali cu functii in administratia locala sa nu figureze pe liste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea