Social

#Postul Sfintei Marii #sfanta maria #post

Incepe Postul Sfintei Marii! Ce este interzis sa faci pana la 15 august

Postul Adormirii Maicii Domnului incepe, in fiecare an, pe 1 august si tine timp de 14 zile. Acesta este al treilea cel mai mare post din an. Desi este relativ scurt, postul Sfintei Marii este unul destul de drastic. Cu toate acestea, multitudinea de legme disponibile pe piata la ora actuala il face mult mai usor de tinut decat postul Craciunului sau postul Pastelui.

Postul Adormirii Maicii Domnului este mai putin aspru decat cel al Pastilor, dar mai sever decat cel al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sau al Nasterii Domnului. La acestea doua, in fiecare sambata si duminica este dezlegare la peste. In Postul Sfintei Marii este permis consumul de peste doar pe 6 august, cu prilejul Schimbarii la Fata a Domnului (Probejenia). In rest, in fiecare sambata si duminica este dezlegare la ulei si vin. De fapt acest post este pregatitor pentru cele doua mari praznice: Schimbarea la fata si Adormirea Maicii Domnului.

Cum se tine postul Sfintei Marii

Potrivit traditiei, postul Sfintei Marii este perioada in care oamenii nu trebuie sa se certe, iar cei care sunt certati, trebuie sa faca pace in aceasta perioada.    

In timpul postului Adormirii Maicii Domnului, in zilele de luni, miercuri si vineri, pana in jurul orei 15:00, nu se consuma niciun fel de aliment. Dupa ora 15 insa, credinciosii au voie sa consume doar hrana uscata. 

Martea si joia se consuma legume fierte, fara ulei, iar sambata si duminica este dezlegare la ulei si vin.

Pestele se poate consuma intr-o singura zi. In ziua in care este sarbatorita Schimbarea la Fata, zi in care este dezlegare la peste.

Exista randuiala ca impreuna cu slujba Vecerniei sa se savarseasca in aceasta perioada a postului Adormirii Maicii Domnului si cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria, iar in ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mancaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de "dulce", caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu, scrie crestinortodox.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea