Social

#cod fiscal #impozit #cadou

Impozitarea cadourilor mai mari de 150 de lei, un abuz al statului?

Faptul ca Guvernul incearca sa scoata bani si din piatra seaca, invocand criza financiara in care este afundata tara noastra, nu mai este de multa vreme o noutate. Dupa taierea salariilor bugetarilor, majorarea TVA, impozitarea tichelor de masa si a celor cadou, ultima gaselnita este aceea ca toate cadourile date de angajatori salariatilor sa intre in baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale (CAS), daca acestea depasesc 150 de lei.

Potrivit proiectului de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, care prevede si majorarea contributiilor pentru veniturile independente, cadourile date de angajatori de Craciun, Paste sau 1 sau 8 martie vor intra in baza de calcul CAS.

Specialistii in domeniu sustin insa ca, din punct de vedere juridic, cadoul dat de un angajator nu reprezinta un venit, ci are statul de donatie, ceea ce inseamna ca nu poate fi impozitat.

"Din punct de vedere juridic este evident complet ilegal si complet incorect, deoarece cadoul nu este un venit, este un dar, nu este un venit de care sa legi un impozit, o contributie sau ceva de genul acesta. De cand este lumea, darurile acestea manuale au fost considerate intotdeauna ca fiind acte juridice valabile prin simpla traditie de la mana la mana, prin simplul transfer din mana in mana al cadourilor.

Ganditi-va cum se va putea impozita, stabili o contributie de asigurari sociale, cand cel care cere in casatorie o persoana, nu am zis barbat sau femeie, va da un inel de logodna , il va primi persoana respectiva, isi va plati contributia, se rupe logodna si apoi ce se intampla cu contributia respectiva? Evident ca inelul de logodna se poate da inapoi, dar contributia ce faci cu ea? Acesta este un exemplu care vizeaza absurdul, dar daca se dau astfel de reglementari, astfel de idei circula prin mintea acestor oameni care realizeaza aceste proiecte, nu am decat sa va dau si eu exemple absurde. Nu ai cum sa consideri cadoul ca fiind un venit, ca sa poti sa pui un impozit pe el sau sa pui, si mai ciudat, contributii la asigurarile sociale", a explicat avocatul Gheorghe Piperea , coordonatorul SCA Piperea si Asociatii, pentru Ziare.com.

 ( citeste continuarea in Ziare.com )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea