Social

#amenajare gradina #gradina

Idei creative pentru a amenaja o gradina mica

Fie ca locuiesti in oras sau la tara, daca ai o gradina, oricat de mica, te poti considera norocos. Desi pare greu de crezut, nu ai nevoie de o suprafata foarte mare pentru a-ti crea un colt pentru odihna, pentru a citi sau pentru a lua masa cu prietenii. Indiferent de marimea gradinii, aceasta poate fi amenajata exact dupa gustul tau, fara prea mari batai de cap.

Daca nu stii de unde sa incepi, stilul modern de amenajare este la mare cautare printre proprietarii de gradini, fiind usor de integrat in orice spatiu, oricat ar fi de mic. Un design in trend poate fi usor personalizat exact asa cum iti place si are beneficiul de a urma reguli flexible de amenajare, care nu pun bariere creativitatii si imaginatiei.

Ce stil este potrivit pentru gradina ta

O oaza verde inseamna aer mai curat, copaci care iti ofera umbra si racoare si care sa te protejeze de razele soarelui, specii de plante si flori care sa-ti incante privirea, un colt de bine chiar la tine acasa. Chiar daca locuiesti, de exemplu, intr-un bloc sau intr-un ansamblu rezidential, te poti ingriji pentru ca gradina ta sa fie amenajata pe gustul tau si sa ofere o priveliste frumoasa.

Pentru orice spatiu verde de relaxare, este nevoie de o amenajare atragatoare si eficienta,  pentru a deveni acel loc la care sa revii in fiecare zi cu drag. De aceea, este important sa te gandesti nu doar la ce plante si flori sa alegi pentru gradina ta sau pentru ce tip de mobilier sa optezi, ci si care este cel mai potrivit stil de amenajare.

In primul rand, este important sa te gandesti cum imprejmuiesti gradina, care este cel mai eficient si atragator mod de a delimita spatiul, daca ai nevoie de sipca metalica gard sau vrei sa optezi pentru un gard viu sau de alt tip. Dimensiunea spatiului este, de asemenea, esentiala pentru a stabili exact ce tip de mobilier si decoratiuni sunt potrivite pentru a nu crea senzatia de spatiu prea aglomerat. Este recomandat sa alegi doar unul sau cateva puncte centrale in jurul carora sa construiesti restul amenajarii, pentru ca privirea sa nu fie atrasa in foarte multe locuri deodata si sa nu existe senzatia de spatiu prea aglomerat.

Indiferent care este stilul care te reprezinta, fie ca iti place amenajarea rustica sau gradinile in stil englezesc ori luxuriante, analizeaza cu atentie ce se potriveste in spatiul tau si cum poti integra cat mai natural elementele in decor. Daca gradina ta are dimensiuni mai mici, o gradina japoneza poate fi exact ceea ce cauti. Insa daca nu stii exact cum vrei sa arate gradina ta, te poti inspira din surse de specialitate sau poti apela la ajutorul unui peisagist, care va sti exact ce sa iti recomande.

Cum amenajezi o gradina mica

Chiar daca spatiul pe care il ai la dispozitie este restrans, iti poti crea propriul loc de relaxare

si intr-o gradina mai putin generoasa. Poti opta pentru jardiniere suspendate, ghivece de mici dimensiuni si gradini verticale, pentru a utiliza spatiul pe verticala. Foloseste toata suprafata disponibila, inclusiv gardul, pentru a pune ghivece cu flori. Alege plante de mici dimensiuni, dar variate ca soiuri, forme si culori, care vor da senzatia de vegetatie abundenta.

Poti, de asemenea, sa plasezi plante agatatoare pe gardurile sau zidurile laterale ale gradinii. Pentru a crea o ambianta cat mai placuta chiar si seara, ia in considerare si cateva modalitati de iluminare a gradinii pe timp de noapte. Pentru a face acest lucru, ai la indemana o multime de solutii creative si eficiente: lampioane, ghirlande luminoase sau felinare, in functie de preferinte si de stilul ales.

Alege plante rezistente la caldura, care nu au nevoie de atentie excesiva sau ingrijire speciala. De asemenea, opteaza pentru plante cat mai variate, cu intervale diferite de inflorire, astfel incat gradina sa se mentina verde cat mai mult timp. Chiar daca locuiesti la bloc sau la casa, dar nu ai suficient spatiu pentru amenajarea unei gradini, poti transforma terasa sau balconul intr-o mica oaza de relaxare, cu plante, flori si accesorii pe gustul tau.

Amenajarea gradinii in stilul preferat iti permite personalizarea spatiului si folosirea unor obiecte de decor, mobilier si accesorii care sunt usor de integrat. Alege cu atentie stilul care te reprezinta si in care te simti confortabil si bucura-te de oaza ta de liniste si relaxare.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea