Social

# vremea in februarie # vremea in ianuarie #vremea in decembrie #iarna balnda in romania #prognoza meteo #romania

Iarna blanda in Romania! Temperaturi cu mult mai mari decat normalul perioadei. Cum va fi vremea in decembrie, ianuarie si februarie

Ne-am obisnuit deja ca iernile sa nu mai fie ca cele din urma cu 20-30 de ani. Rar maii ninge in Capitala, iar temperaturile sunt mult mai crescute. Acest tipar se va mentine si in acest an, dar si in anii urmatori, afirma meteorologii.

 

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Gabriela Bancila, a declarat ca estimarile facute momentan, pentru luna decembrie, indica temperaturi peste limitele climatologice normale acestei perioade. De asemenea, luna ianuarie ar urma sa fie una cu temepraturi usor ridicate fata de normalul sezonului.

“Ar trebui sa fim cu totii constienti ce inseamna o iarna normala in Romania, ce inseamna o luna ianuarie normala in Romania, in niciun caz ceea ce s-a inregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic in ultimii ani.

Si nu ma refer neaparat la ultimii trei ani, ci cel putin la ultimii zece ani de zile in care am inregistrat in aproape fiecare an un sezon rece mult mai bland decat ceea ce inseamna normalul pentru tara noastra”, a declarat Gabriela Bancila, potrivit ziare.com.

Aceasta a afirmat ca estimarile meteorologice au un grad de realizare de 60%, in baza modelului Centrului European pentru Prognoza de Medie Durata. Aceste estimari prezinta temperaturile medii ale aerului si nivelul de precipitatii.

“Lucrul acesta inseamna ca fenomenele cu o durata scurta de manifestare, incluzand fenomenele meteorologie extreme, nu pot fi surprinse, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimari, cum ar fi, pentru sezonul rece, episoadele cu valuri de frig, episoadele cu viscol sau cu furtuni de zapada”, a explicat Bancila.

Cum va fi vremea in decembrie

Potrivit meteorologului, in luna decembrie, temperaturile se vor situa peste limitele climatologice specifice acestei perioade, in toate regiunile tarii. De asemenea, nivelul de precipitatii se va situa, in general, in limitele normale perioadei, avand o tendinta usor excedentara in partea de sud-est a tarii si una deficitara in nord-vest.

Meteorologul a afirmat ca in luna decembrie sunt asteptate in special precipitatii lichide si nu ninsori, din cauza temepraturilor mai ridicate.

Cum va fi vremea in ianuarie

“Pentru luna ianuarie, atat temperatura medie a aerului, cat si cantitatile medii de precipitatii se pot situa in limite normale. Din nou, raportandu-ne la celelalte estimari date publicitatii pentru aceasta luna, semnalul pentru temperatura este mai robust, in sensul ca toate modelele converg spre o luna ianuarie normala sau cu o tendinta de temperatura medie usor mai ridicata decat ar fi normal, in timp ce pentru zona de precipitatii semnalul sau estimarile sunt destul de imprastiate: exista si tendinte pentru cantitati de precipitatii normale, dar si tendinte pentrui cantitati de precipitatii excendentare. Acest comentariu il fac pentru urmatoarea concluzie: ar trebui sa fim cu totii constienti ce inseamna o iarna normala in Romania, ce inseamna o luna ianuarie normala in Romania, in niciun caz ceea ce s-a inregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic in ultimii ani si nu ma refer neaparat la ultimii trei ani, ci cel putin la ultimii zece ani de zile in care am inregistrat in aproape fiecare an un sezon rece mult mai bland decat ceea ce inseamna normalul pentru tara noastra din punct de vedere climatologic si geografic”, a aratat Gabriela Bancila.

Cum va fi vremea in februarie

Pentru luna februarie, sunt estimate temperaturi in medie normale pentru aceasta luna si posibilitatea de a se semnala in anumite regiuni, in special in sud si sud-est, valori peste limitele climatologice ale lunii. Precipitatiile ar putea fi in limite normale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea