Social

#preturi energie 2023 # pret curent #facturi energie electrica #ordonanta de urgenta #guvern

Ei sunt romanii care vor plati mai putin la curent. Te numeri printre ei?

Romanii vor plati mai putin la curent. Guvernul trebuie sa finalizeze pana la finalul acestei saptamani o ordonanta de urgenta pentru reglementarea pietei energiei.

 

Potrivit acestei OUG, va fi reglementata cel mlt 70% din piata, incepand cu 2023, deoarece cel putin o treime din productia de energie electrica pe 2023 a fost deja vanduta.

Vestea buna este ca distribuitorii si furnizorii de energie electrica sunt de acord cu aceasta masura, insa prefera o piata administrata, mai degraba, decat una reglementata, scrie antena3.ro. 

Asta inseamna un sistem solidar, in care interesul consumatorului sa fie in centru, iar acesta sa plateasca un pret cat mai aproape de cel de productie. 

Cand va fi adoptata ordonanta si ce prevede aceasta

Ordonanta se afla deja intr-un stadiu avansat de lucru si urmeaza sa fie adoptata de Guvern pana la 1 noiembrie, anul curent. Aceasta prevede preturile energiei incepand cu 1 ianuarie 2023, pentru o perioada de doi ani. Initial a fi valabila pentru un an, urmand ca in cazul in care situatie energetica se mentine, sa fie extinsa pentru inca un an.

Orgonanta care se afla pe masa Guvernului prevede un cost fix pentru consumatorii casnici, in functie consum, dar si preturi penrtu industrii, dupa cum urmeaza:

1. Pret fix pentru consumatori casnici, in functie de consum, astfel:

  • 0,68 de lei/kw pentru un consum de 100 kw pe luna 
  • 0,80 de lei/kw pentru un consum de pana la 255 de kw pe luna  
  • 1 un leu/kwh pentru un consum mai mare de 255 de kw pe luna

2. Pret fix pentru consumatorii industriali de 1,3 lei/kwh, indiferent de consum.

Pana la adoptarea ordonantei insa, preturile ar putea suferi modificari. 

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea