Social

#mesaj avertisment cutremur #avertisment cutremur #google

Google a transmis mesaj de avertizare inainte de cutremur. A fost primit de romanii care au telefon cu Android

Romanii care au telefoane cu Android, au primit mesaje de avertizare de la Google cu doar cateva secunde inainte de cutremur. Asta, in ciuda faptului ca Ro-Alert nu a facut acest lucru.

 

Google are un sistem special care reuseste sa detecteze un cutremur in timp util si sa transmita informatia utilizatorilor, fara a o avea de la institutiile de specialitate, precum INFP.  

Tehnologia folosita de Google a fost testata mai intai in SUA. Ulterior, aceasta a fost implementata la nivel global. Cu ajutorul acesteia, romanii au primit in aceasta dimineata mesaj cu doar cateva secunde inainte de cutremur.  

Google foloseste o tehnologie unica de detectare a cutremurulor. Acesta se foloseste de  accelerometrele din telefon, pentru a detecta miscarile aparatului. Astfel, sistemul nu doar ca isi da seama ca a avut loc un cutremur, dar afla cu precizie care este epicentrul si magnitudinea acestuia. Despre acest sistem a povestit pe larg, Lucian Mindruta, intr-o postare pe Facebook.

"In dimineata asta, telefoanele cu Android si-au avertizat utilizatorii ca vine un cutremur.

In Bucuresti, cele mai multe au dat alarma cu 5-15 secunde inainte de miscarile seismice (bazat pe relatarile oamenilor, care pot fi subiective). E clar insa ca mesajul a ajuns inaintea seismului.

Cum a facut Google asta, fara acces la date oficiale?

E simplu: dupa ultimele actualizari ale sistemului de operare, androidul foloseste accelerometrele din telefon (da, cele care ii spun daca l-ai intors pe orizontala sau verticala) pentru a detecta miscarile bruste ale aparatului. Mai mult, in sistem se afla incarcate deja patternurile miscarilor seismice. Telefonul analizeaza miscarea proprie, o compara cu cea din timpul unui cutremur si, daca seamana, transmite alerta spre server.

Daca miscarile se intampla intr-un singur telefon, ele sunt ignorate de sistem. Dar daca se intampla in zeci, sute, mii, atunci serverul stabileste cu un mare grad de probabilitate atat zona de epicentru cat si magnitudinea. Dupa care da alerta in zona de actiune potentiala a cutremurului, folosind mesageria sistemului de operare.

Pentru ca acest cutremur a fost la o adancime mare - 160 de kilometri - undele seismice au ajuns la suprafata in Vrancea cu putin timp inainte de a ajunge si in Bucuresti sau Iasi. De aici si timpul scurt dintre alerta si miscarile seismice. Daca ar fi fost mai la suprafata, probabil ca am fi avut si 20-30 de secunde.

Sistemul a fost pornit in California, iar de anul trecut e activ in zone de risc, cum ar fi Noua Zeelanda sau Grecia. Pana azi nu stiam ca functioneaza si in Romania.

Care e concluzia?

1. Initiativa privata functioneaza mai bine decat statul. Ro-alert, desi are disponibil detectoare ultra-sensibile in Vrancea, nu a fost in stare sa implementeze asa ceva. Desi il platim, iar Google e gratis!

2. Big Data e aici. Ce ati vazut e un efect - pozitiv - al datelor culese de pe telefoanele noastre si care ajuta comunitatea. Nu toata tehnologia e rea, cum spun conspiratiile!

3. Apple: sa iti fie rusine! Ai telefoane mai scumpe, da' asa ceva n-ai fost in stare sa faci...", a scris jurnalistul pe Facebook.

 

Comentariile nu au intarziat sa apara, oamenii confirmand ca au primit mesajul de avertizare de la Google. Iata doar cateva dintre acestea:

“Chiar asa a fost, ma uitam pe telefon si am primit mesaj de alerta cutremur, un alt mesaj decat cel prin Ro-Alert. La cateva secunde (5-10 sec) s-a simtit si miscarea.”

“Eu am primit alerta, am avut timp sa citesc si sa ii arat sotului care era langa mine si abia apoi am simtit unda. Semn ca au trecut ceva secunde...”

“Am primit mesaj cu doua secunde inainte de cutremur, nu am apucat sa-l deschid, ca a inceput zguduiala, si m-am speriat.”

“Da, am primit si eu alerta Android. Cam cu 5 secunde inainte, aproximativ. Pe de alta parte, legat de Ro-Alert si alertele de cutremur, exista probleme de procedura. Chiar autoritatile au recunoscut ca nu prea dau alerte de cutremur, pentru ca ar baga populatia in panica. Cu alte cuvinte, au senzori si aparatura, dar nu se pot folosi de ea asa cum trebuie.”

„Si eu tot cu vreo 10 secunde (aproximativ) inainte am primit-o. Chiar citeam "atentie, urmeaza un cutremur" si ma gandeam ca e o alta stire apocaliptica in care se spune ca planeta urmeaza sa dispara. N-am apucat sa termin de citit ca mi-a si plecat telefonul din mana. Dar totusi, cat sa dureze ca unda seismica sa ajunga din Vrancea pana in Ploiesti, in asa fel incat telefoanele sa capteze miscarea, sa o trimita la server, serverul sa imprastie alerta si alerta sa ajunga in telefoane cu 5/10 secunde inaintea undei?”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea