Social

#sistem notificare #RO-ALERT #cutremur romania #raed arafat #alerta #cutremur

De ce Ro-Alert nu a trimis mesaj de avertizare pentru cutremur. Mesajul transmis de Raed Arafat

Un cutremur cu magnitudinea estimata de INFP la 5,4 grade pe scara Richter s-a produs in aceasta dimineata. Cutremurul a fost resimtit inclusiv in Bucuresti. Pe cei mai multi dintre romani, curemurul i-a trezit din somn, acesta inregistrandu-se la ora 6:50 AM.

 

La scurt timp dupa cutremur, romanii au inceput sa se intrebe de ce RoAlert nu a trimis niciun mesaj de avertizare, mai ales ca sistemul transmite astfel de mesaje cetatenilor, in repetate randuri, pentru a-i avertiza cu privire la fenomene meteo sau chiar disparitia unui copil. Prin urmare, multi dintre romani se asteptau ca sistemul Ro-Alert sa-i avertizeze inainte de producerea unui cutremur.

De ce Ro-Alert nu a trimis mesaj de avertizare pentru cutremur

Sistemul Ro-Alert nu a fost conceput pentru a trimite alerte in caz de cutremur. Ba mai mult, acesta nu poate detecta, in prealabil, un cutremur. Sistemul a fost gandit astfel incat sa trimita avertismente populatiei in cazul in care exista probleme dupa un cutremur major sau in cazul altor dezastre naturale.

In plus, un mesaj trimis cu cateva secunde inainte de un cutremur nu ar face decat sa induca pacnica in randul populatiei. Multe persoane ar lua-o la fuga pe scari, ceea ce ar putea duce la raniri.  

Sistemul Ro-Alert ar putea fi folosit pentru a avertiza oamenii cu privire la potentiale replici puternice, in cazul unui cutremur de intensitate mare.

"In cazul seismelor, Sistemul Ro-Alert nu va difuza notificari, anterior declansarii acestora.

Ulterior producerii cutremurului, in cazul in care acesta genereaza consecinte grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populatiei, cu masuri de protectie adecvate (de exemplu: puncte de distributie a ajutoarelor de urgenta)", a transmis IGSU in aceasta dimineata.

Ce spune Raed Arafat despre motivul pentru care sistemul Ro-Alert nu a trimis mesaj de avertizare in cazul cutremurului din aceasta dimineata

Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), a explicat care sunt motivele pentru care sistemul Ro-Alert nu trimite avertizari inaintea producerii unui cutremur.

"In primul rand, este foarte greu de prezis. Chiar daca vine o informare cu 10 secunde inainte, riscul de a induce panica este foarte mare. 

Din cauza aceasta, nu putem sa il folosim astfel, desi avem planuri in viitor, insa doar dupa ce identificam partea de folosire a populatiei, care nu trebuie sa intre in panica si sa fuga pe scari sau la lift.

Persoanele care ar primi acest mesaj in avans ar putea, instinctual, sa paraseasca locuinta si sa fie surprinse de cutremur pe scari. Riscul sa dai un mesaj cu 20 de secunde inainte cuiva care se afla la etajul 10 este mare ca sa-l prinda pe scara blocului.", a explicat medicul Raed Arafat, in urma cu ceva timp.

In tarile in care se transmit astfel de alerte, populatia este pregatita de ani de zile si stie cum sa reactioneze in fata unui astfel de pericol. Acestia au in spate ani de exercitii si pregatiri. In Romania, in schimb, s-ar crea un adevarat haos.

Mai mult, Ro-Alert nu a fost niciodata si nici nu va fi folosit pentru a anunta un cutremur, iar asta deoarece nu exista o tehnologie suficient de avansata pentru a prezice un seism in timp util.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea