Social

George Bush promite MAP Ucrainei

Presedintele american George W. Bush a reafirmat, ieri, la Kiev sustinerea Statelor Unite pentru acordarea Ucrainei si Georgiei a unui Plan de Actiune pentru Integrare ( MAP ).

Intr-un interviu acordat cotidianului german " Die Welt ", presedintele american a recunoscut ca la summitul NATO de la Bucuresti nu se poate lua o decizie asupra invitarii Ucrainei si Georgiei in Alianta. Totusi, el admite ca acestor state trebuie sa li se ofere dreptul de a "aplica" pentru calitatea de membru.

"Cred ca este in interesul nostru sa oferim Georgiei si Ucrainei o perspectiva clara la summitul de la Bucuresti", sustine presedintele american. Liderul de la Casa Alba admite insa ca Ucraina trebuie sa faca multe progrese pana la admiterea in NATO.

"Tara ar trebui sa aiba posibilitatea de a-si reforma armata, economia si sistemul politic", a explicat Bush. Agentia Reuters noteaza ca Washingtonului ii va fi foarte greu sa convinga state ca Franta sau Germania sa sustina acordarea MAP pentru Ucraina si Georgia. Mai mult, Federatia Rusa se opune vehement acestei posibilitati.

"Am discutat cu noul presedinte Medvedev si are exact aceleasi opinii ca si Vladimir Putin", a declarat Bush. Georgia reprezinta un alt caz special. Strategia NATO este aceea de a nu se extinde in zone de conflict, or, Georgia se confrunta cu trei entitati separatiste, sprijinite de Moscova.

De ce sustine Romania Ucraina

Bucurestiul s-a erijat in ultima perioada intr-un avocat al acordarii MAP Ucrainei si Georgiei. In ceea ce priveste Ucraina, Romania este interesata sa mute spre est granita Aliantei, din ratiuni geostrategice, dar si de securitate. Un alt motiv pentru Bucuresti de a sustine Ucraina este ca ar exista mai multe parghii de presiune asupra Kievului, in dosarele sensibile.

Ce este MAP

Membership Action Plan este un document lansat in 1999, care se adreseaza statelor care doresc sa se alature Aliantei, acesta fiind un act pregatitor prin care NATO acorda asistenta si suport practic. Documentul prevede colaborarea in mai multe aspecte, printre care cel politic, legal, economic, de aparare si de securitate. Anual, au loc intalniri in formula 26+1, initial formula fiind 19+1, pentru ca in 1999 NATO era formata din 19 state. MAP a inlocuit in 1999 o alta formula de cooperare, Parteneriatul pentru Pace.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea