Social

Gemenii veniti pe lume in ani diferiti primesc o singura alocatie

Lauza si insarcinata in sapte luni, o femeie cu doua utere a nascut gemeni in zodii si in ani diferiti. Straniul caz medical a fost consemnat la Iasi, la sfarsitul lui 2004. Doar 10 femei cu doua utere de la natura apar mentionate in tratatele de specialitate de pe mapamond. Dupa cazuistica, dintr-o astfel de sarcina gemelara doar unul dintre prunci supravietuieste.
58 de zile a mai petrecut Valentin in pantecele mamei, zamislit in uterul normal dezvoltat si nascut - prin cezariana - pe 7 februarie 2005. Greu de 1.600 grame, fratiorul Catalin se nascuse prematur, pe cale naturala, la 11 decembrie 2004, dupa 29 saptamani de gestatie in uterul incomplet dezvoltat. A fost mai grabit sa dea cu nasul de lumea asta, spunea atunci lauza, fericita ca medicii neonatologi de la maternitatea Cuza Voda din Iasi ii salvasera primul prunc dupa sase zile grele, de lupta continua. Valentin a avut la nastere greutatea pe care o atins-o in doua luni Catalin, 2.600 de grame.

La sfarsitul lui ianuarie 2006, gemenii trag fiecare mai mult de 10 kilograme la cantar. Isi dezvelesc in gangureli si hohote de ras cate sapte dintisori de lapte si umplu de bucurie casa parintilor, Maricica si Gandurel Tescu. Cauta adesea tovarasia fratelui mai mare, Iulian, acum de 13 ani.
Catalin aduce mai bine cu tatal, iar mezinul cu mama. Valentin e si mai mamos, s-a falit Maricica. Cat e ziua de lunga, strengarii strabat taras in lung si-n lat patul mare; doar Catalin sta copacel la marginea patului pentru ca apoi sa ajunga, de-a busilea, in bucatarie. Cocotat pe pat, Valentin il urmareste cu privirea si izbucneste in ras cand Catalin este descoperit pe podea si dojenit de parinti. Catalin pare, pentru moment, capul rautatilor. Se lasa imitat de Valentin care obtine jucariile doar cu zbierete si lacrimi.
Gemenii nu suporta tarcul de langa patul parintilor, pentru ca de acolo nu pot evada. Prefera noptiera, patul si un fotoliu pat, unite ca sa poate circula in voie.

Pe jos e tare frig. De asta nu ii culc in patut , spune Maricica. Au fost sanatosi pana la ger. Le tot curg nasucurile. Abia am facut rost de ceva lemne. Un profesor i-a dat voie sotului sa taie o salcie din Botanica si vreo doua saptamani mai avem ce arde. Dupa, nu stiu ce o sa ne facem. Femeia este peisagist la Gradina Botanica si ingrijeste de copii pana in decembrie, cand Catalin face doi ani. Gandurel Tescu lucreaza la Universitatea Al. I. Cuza, tot la spatii verzi , si aduce acasa trei milioane si patru sute. Cu cele 7 milioane si jumatate pe care le primeste Maricica pentru Catalin, cu greu se pot descurca cei cinci.

Maricica este si acum nedumerita de ce statul nu ii acorda indemnizatie si pentru Valentin. Doar sunt doi copii, nu?, se tot intreaba femeia de prin februarie trecut. Avem in sat (n.r. Carlig, comuna Popricani) mame cu gemeni si primesc de doua ori bani. In legislatia romaneasca nu a fost prevazut un caz ca al Maricicai Tescu. Nici printre exceptii femeia nu si-a gasit locul. Se face acus anul de cand sotul bate institutiile pentru lamuriri. Conform legii, mamele cu gemeni primesc o singura indemnizatie. Daca primesc doua, este gresit. Cazul acesta este discutabil. Familia poate sa depuna o cerere sa o dam spre analiza Casei Nationale de Pensii pentru ca este, intr-adevar, o situatie aparte, ne-a declarat Adriana Grecu, sefa Casei de Pensii din Iasi.
Hainutele astea le-am primit de prin sat. Le erau deja mici. Banii abia ajung de mancare, cu ce sa le cumpar si hainute? Nici de lapte praf nu am avut bani. Lui Catalin ii dau lapte de vaca , a spus femeia care, culmea, nu a beneficiat de lapte praf de la stat pentru ca isi hranea mezinul la piept, iar Catalin s-a hranit de la nastere numai cu lapte praf. Am fost cu copii in fasa la , in martie, si ne-au promis in fata tarii ca ne dau scutece si lapte praf un an. Am primit doar patru luni, pana in iunie. Mai bine nu ne promiteau..., se plange femeia.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea