Social

#imparte.ro #ajutor social #fundatii comunitare #youthbank

Fundatii comunitare in Romania

Fundatia comunitara este o institutie locala care mobilizeaza resurse din comunitate, de la persoane fizice si companii si le canalizeaza catre cauze caritabile in comunitate, contribuind la imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor dintr-o zona geografica specifica.

Fundatia comunitara dezvolta filantropia, initiativa si spiritul comunitar, oferind sprijin pentru domenii diverse cum ar fi educatia, protectia mediului, cultura, dezvoltarea tinerilor, sanatate etc. Fundatia activeaza intr-un mod profesionist, construieste incredere, bazandu-si activitatea pe independenta, non-discriminare si transparenta. Ea opereaza intr-un mod profesionist, administrand o serie de fonduri cu scopuri, surse si reguli de cheltuire clar definite.
 

Mecanismele fundatiei comunitare pentru a mobiliza resurse din comunitate


O fundatie comunitara isi propune mecanisme diverse pentru a mobiliza resurse din comunitate, fie ca e vorba de sponsorizari, donatii, evenimente de atragere de fonduri, donatii salariale sau marketing comunitar, oferind oportunitatea sponsorilor si donatorilor de a directiona resursele proprii catre acele zone si domenii care sunt de interes pentru acestia si pentru comunitate. Odata ce obtine aceste resurse, fundatia finanteaza initiative locale propuse de organizatii nonprofit, lideri comunitari, persoane inovative.

Fundatia comunitara stimuleaza motivatia, cooperarea si participarea locala, constituindu-se intr-un mecanism flexibil care canalizeaza in mod concret resursele comunitatii catre nevoi identificate din comunitate, satisfacand si interesele donatorilor privati.
 

Fundatia comunitara poate deveni finantator local


In timp, fundatia comunitara poate deveni un finantator local pe baza resurselor financiare pe care le strange tot de pe plan local de la persoane fizice si juridice. Fundatia comunitara va tinti spre a functiona ca entitate legala independenta (persoana juridica) condusa de cate un consiliu director reprezentativ pentru oras.

La nivel global exista peste 1,400 de fundatii comunitare, dintre care aproximativ jumatate se afla in Statele Unite (unde conceptual a aparut in 1914), iar restul in Marea Britanie, Canada si Europa Centrala si de Est (Tarile Baltice, Bulgaria, Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Ucraina si mai recent in Romania si Moldova.
 

fundatii comunitare in Romania


In Romania exista 4 fundatii comunitare: Fundatia Comunitara Cluj, Fundatia Comunitara Odorheiu Secuiesc, Fundatia Comunitara Alba si Fundatia Comunitara Covasna.

Fundatia Comunitara Cluj a luat nastere in ianuarie 2008 si dezvolta proiecte care implica tinerii, scolile si gradinitele, companiile si donatorii individuali.

Fundatia Comunitara Odorheiu Secuiesc a fost nfiintata in decembrie 2007si desfasoara proiecte menite sa implice locuitorii din Odorheiu Secuiesc in viata comunitatii lor.

In anul 2010, au luat nastere alte doua fundatii comunitare: Fundatia Comunitara Alba si Fundatia Comunitara Covasna.

In anul 2007, o trupa de teatru de la Scoala pentru Deficienti de Vedere urca pe scena in cadrul festivalului de teatru Miraje. Festivalul a fost una din ideile propuse de liceeni in cadrul programului YouthBank Cluj, un program de implicare a tinerilor in comunitatea locala. Este doar unul din cele 15 proiecte initiate de tinerii clujeni si sustinute din Fondul YouthBank. Alte proiecte finantate au mobilizat resurse pentru persoane defavorizate , au promovat un mediu mai sanatos, au organizat evenimente culturale sau au oferit modalitati de petrecere a timpului liber pentru tinerii clujeni.
 

Despre YouthBank


Fondul YouthBank (15.000 RON in primul an) a fost constituit tot cu participarea tinerilor cu varste intre 15 si 21 de ani, care au realizat actiuni creative de atragere de fonduri. Sumele stranse de ei au fost triplate de catre BRD Group Société Générale. Unele din proiectele sustinute au generat la randul lor noi fonduri in beneficiul unor categorii defavorizate. Progamul YouthBank se afla acum la a patra editie, cu un fond anual de 30.000 RON, continuand sa mobilizeze energia si ideile tinerilor clujeni, dar si a adultilor care ii sustin sau care beneficiaza de aceste idei.

YouthBank este primul program al Fundatiei Comunitare Cluj, care insa ilustreaza foarte bine principiile de functionare ale Fundatiei: de a implica oamenii din comunitate atat ca beneficiari, cat si ca participanti si donatori; de a crea un cadru transparent de sustinere prin care si companiile si mass media se pot implica; de a dezvolta si multiplica resursele in beneficiul actiunilor nonprofit in comunitate; de a sustine idei noi ce imbunatatesc calitatea vietii oamenilor din Cluj.

La Odorheiu Secuiesc, vechiul obicei al clacii, in care oamenii se adunau si munceau impreuna la o constructie sau la strans recolta a reinviat intr-o forma in care comunitatea are de castigat. Fundatia Comunitara Odorheiu Secuiesc, cu ajutorul unui ziar local si al Primariei, a adunat in anul 2008 peste 120 de voluntari din localitate, care au renovat locurile de joaca din patru cartiere.

In 2009, programul a continuat sa creasca. Cetatenii au fost stimulati sa isi exprime parerile in legatura cu planificarea urbana, dupa care au renovat singura zona unde se poate face sport fara a plati. Intregul proiect a fost evaluat la 14.000 de Euro, iar pentru realizarea lui au muncit 80 de voluntari.

 

Citeste articolul pe Imparte.ro - Cum sa donezi inteligent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea