Social

Epidemiologii estimeaza ca numarul cazurilor de rujeola va ajunge la 20.000

Specialistii epidemiologi sustin ca, la acest moment, epidemia de rujeola a scapat de sub control si ca numarul de cazuri va depasi 18.000 in urmatoarele luni. Singurul vinovat de situatia catastrofica din tara este Ministerul Sanatatii, care a tergiversat si a intarziat nepermis de mult licitatia pentru achizitionarea de vaccinuri . Eugen Nicolaescu insa nu este de aceeasi parere si considera ca responsabili sunt cei de la Centrul de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile, decizand chiar desfiintarea acestei institutii. Centrul este un organism extrem de important, infiintat cu bani PHARE, Comisia Europeana stabilind directive clare in dezvoltarea acestuia.

Peste 2.500 de cazuri de rujeola si opt copii decedati. Acesta este bilantul provizoriu al incompetentei celor aflati la conducerea Ministerului Sanatatii, care au intarziat licitatia nationala pentru vaccinuri si i-au pus pe specialistii din teritoriu in imposibilitatea de a continua programul de imunizari. Mai grav decat atat este faptul ca epidemia nu mai poate fi controlata in acest moment, iar epidemiologii prevad, in urmatoarea perioada, o crestere a numarului de cazuri la peste 18.000 in toata tara. "Daca cele 700.000 de doze s-ar fi cumparat in martie sau cel tarziu in aprilie, am fi avut acum doar cazuri izolate, pe care le puteam stapani. Acum epidemia este scapata de sub control si ma astept ca, odata cu terminarea grevei din invatamant, rujeola sa apara si la copiii din scoala elementara. Masurile luate in prezent sunt tardive, desi nu inutile. Oricum, extinderea epidemiei va continua si prevad ca numarul de cazuri va depasi 18.000", ne-a declarat dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie. Acesta a afirmat ca, in urma programului national de evaluare a imunitatii antirujeolice in comunitatile de copii (ESEN 2), din primavara lui 2005, exista un grad de imunizare de doar 60%, impunandu-se recuperari masive. "Tocmai cand ar fi trebuit sa actionam, mai ales ca focarele epidemice isi facusera aparitia, am ramas fara vaccinuri. In perioada februarie-septembrie 2005 nu au existat vaccinuri antirujeolice si nimeni nu a avut ce sa faca, decat sa astepte ca Ministerul Sanatatii sa le achizitioneze, singurul care ar fi putut, conform legii, sa faca acest lucru", a mai precizat presedintele Societatii Romane de Epidemiologie. Desi, in virtutea unor metehne mai vechi, Eugen Nicolaescu a incercat sa arunce vina pe fosta guvernare, care nu ar fi efectuat vaccinarile in 2004, specialistii sustin ca in 2003-2004 nu existau motive pentru o vaccinare suplimentara, imunizarile efectuandu-se conform programului national. In legatura cu afirmatiile ministrului sanatatii referitoare la coborarea varstei de vaccinare sub 12 luni, epidemiologii atrag atentia ca imunizarea la aceste categorii nu este eficienta, pentru ca imunitatea nu se pastreaza, si ca acest lucru se mai face doar in tarile din Africa. Cea mai importanta masura la aparitia cazurilor de rujeola este vaccinarea in jurul focarului, in zonele limitrofe, si nu in interiorul acestuia, pentru a opri extinderea. Acum insa este prea tarziu sa se mai faca acest lucru pentru ca focarele sunt peste tot in tara.


Milioane de euro, pe Apa Sambetei

Enervat ca atentia de la revolutia reformatoare din sistemul sanitar i-a fost abatuta de epidemia de rujeola, ministrul Nicolaescu a luat decizia de a desfiinta pur si simplu Centrul de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile. Decizia este cel putin socanta, mai ales ca ea va avea consecinte nefaste asupra Romaniei. Acest centru, extrem de important, a fost constituit in urma unui proiect al Comisiei Europene, prin care se urmarea intarirea sistemului de supraveghere si control al bolilor transmisibile in tara noastra. Proiectul a fost finantat cu fonduri PHARE si a beneficiat de 4,5 milioane de euro, bani din care s-au si modernizat si dotat laboratoarele directiilor de sanatate publica din 10 judete. In plus, in Raportul de tara al Comisiei Europene din octombrie este prevazuta clar sprijinirea pentru dezvoltarea acestui centru. "Coordonarea profesionala pentru alerta rapida si raspuns precoce este trecuta si in acquis-ul comunitar. Centrul de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile, care are un corespondent in toate tarile din lume, este o structura profesionala. Este un nonsens desfiintarea acestuia si cred ca reactiile responsabililor europeni vor fi pe masura", a declarat dr. Geza Molnar. Principala acuza adusa de Nicolaescu centrului a fost aceea ca nu a coordonat campaniile de imunizare. Or, ce sa coordonezi, cand Ministerul Sanatatii nu a achizitionat vaccinuri timp de 7 luni? Desi Eugen Nicolaescu a tot afirmat ca Ministerul Sanatatii nu a fost informat despre existenta epidemiei de rujeola, atat Institutul de Sanatate Publica, prin Centrul de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile, cat si DSP-urile si institutele din tara au trimis, inca de la inceputul anului, nenumarate adrese, sesizari si cereri disperate catre Ministerul Sanatatii si chiar catre ministrul sanatatii, in calitatea sa de ordonator de credite, prin care era semnalata extinderea epidemiei si nevoia urgenta de vaccinuri. Nimeni insa nu a luat nici o masura. Iar rezultatele s-au vazut.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea