Social

La Alba Iulia se bea vin cu 50 de bani cana

Pentru prima data in ultimii 15 ani, reprezentantii autoritatilor centrale si locale au depus coroane de flori la monumentul lui Mihai Viteazul inca de ieri. Pana acum, aceasta ceremonie era programata chiar in deschiderea solemnitatilor din ziua de 1 Decembrie. La Alba Iulia s-a renuntat la traditionalele mancaruri oferite gratuit de altadata, fasole cu carnati sau sarmalute. Va fi oferita in schimb o felie de cozonac. Nici canile de vin nu vor mai fi distribuite gratis. Pentru a obtine una dintre cele 15.000 de cani cu insemnele simbolice ale Zilei, doritorii vor scoate din buzunar 5.000 de lei vechi. Dar vinul va fi gratis. Programul zilei de astazi mai include, alaturi de obisnuitul Te Deum de la Catedrala Intregirii, o parada a portului popular si o primire a soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii. In incheierea solemnitatilor este prevazuta o parada militara . Ordinea va fi asigurata de 400 de jandarmi. Si-a anuntat prezenta la manifestarile de la Alba Iulia un numeros grup liberal, in frunte cu presedintele partidului, premierul Calin Popescu Tariceanu. Din echipa ce il insoteste vor face parte, foarte probabil, ministrii Bogdan Olteanu, Gheorghe Flutur, Adrian Iorgulescu, Cristian David. Sunt asteptati cateva zeci de mii de romani. Anul trecut, potrivit estimarilor oficiale, au fost prezenti circa 20.000 de oameni.
Hora Unirii pe Caraiman
Primaria Busteni va sarbatori in mod inedit Ziua Nationala, la Monumentul Eroilor de pe Caraiman. Primarul Emanoil Savin si viceprimarul Nae Savel ii vor astepta pe turisti in Busteni, la statia de plecare a telecabinei spre Cabana Babele. Ceremonia va incepe cu depunerea de coroane si se va incheia cu aprinderea unui sistem de iluminare a monumentului de pe crestele Caraimanului. Ridicata la cererea Reginei Maria, la 1982, Crucea Eroilor reprezinta un omagiu adus ostasilor cazuti in primul razboi mondial . Aflandu-se la doar doi metri de marginea abisului, ramane unul dintre cele mai importante monumente ale Europei atat prin marime - 35 de metri, cat si prin altitudinea la care a fost amplasata - 2.291m.

Jderul, Zimbrul si Ghepardul, la defilare
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, bucurestenii vor putea sa vada tot ce are mai bun Armata Romana in momentul de fata. Incepand de la ora 11.00, pe traseul Piata Presei Libere - Arcul de Triumf - Sos. Kiseleff vor defila peste 700 de militari din cadrul tuturor fortelor armate romane. Vor lua parte Batalionul 26 Infanterie, Batalionul 2 Infanterie, Batalionul 21 Vanatori de Munte, Colegiul Militar Liceal Breaza, Batalionul de Interventii Speciale al Jandarmeriei, trupe ale Fortele aeriene-Brigada 1 Rachete Sol-Aer, Fortele Navale, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Brigada Antiterorista. Peste 50 de tancuri, blindate si masini de interventie vor lua parte la parada. Masina de Lupta a Infanteriei "Jderul", transportorul Blindat "Zimbrul", sistemul antiaerian Ghepard , lansatorul de rachete LAROM, sunt doar cateva dintre masinile de lupta care vor fi prezente. O formatie de MIG21 Lancer si una de elicoptere IAR330 SOCAT vor brazda cerul.
Traficul rutier va fi inchis astazi intre orele 09,00-13,00, pe Sos. Kiseleff si Bulevardul Maresal Constantin Prezan, intre Piata Presei Libere si Piata Charles de Gaulle. Soferii vor trebui sa ocoleasca astazi si centrul Capitalei datorita manifestarilor ce vor avea loc incepand cu ora 15,00 in Piata Universitatii. Circulatia va fi oprita pe Bd. Magheru pe portiunea cuprinsa intre Str. Dem I. Dobrescu si Bd. Regina Elisabeta, precum si pe Str. Tudor Arghezi, intersectia cu Str. Batistei si pe Str. Ion Campineanu, intersectia cu Calea Victoriei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea