Social

#eclipsa partiala soare #eclipsa de soare 25 octombrie #eclipsa de soare #eclipsa partiala #eclipsa #romania #bucuresti

Eclipsa de soare, in Romania! La ce ora incepe si cand se atinge maximul acesteia

Un fenomen astronomic rar va avea loc astazi in toata lume si este vizibil si in Romania. Este vorba despre o eclipsa partiala de soare.

 

Eclipsa poate fi vazuta cu ajutorul instrumentelor profesionale de la profesionale la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" si la sediul Academiei Romane din Calea Victoriei.

Oamenii sunt rugati sa nu se uite spre doare fara ochelari speciali de protectie, deoarece lumina puternica a acestuia poate duce la pierderea vederii. 

La ce ora incepe eclipsa si cand se atinge maximul acesteia

Fenomenul va fi vizibil si in Romania, insa eclipsa va fi partiala. Aceasta va fi de 33% si de 44% in zona de nord-est, unde acoperirea este mai mare.

In functie de zone, eclipsa va incepe in momente diferite, dar nu la intervale mari de timp. Cel mai devreme eclipsa incepe in nord-vestul tarii, la ora 12:20, iar cel mai tarziu in sud-est, la 21:28.

Maximul eclipsei va fi atins, in Bucuresti, la ora 13:38, cand soarele va avea o acoperire de 38%. In restul tarii maximul va fi cu 10 minute mai devreme sau mai tarziu, in functie de locatie, potrivit Observatorului Astronomic..

Luna va incepe sa acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare si durata este mai lunga.

In nord-vest dureaza 2 ore si 18 minute, iar in nord-est, 2h 26m.

Observarea eclipsei pe glob

Aceasta eclipsa se va vedea ca partiala din Europa, nord-estul Africii si din Asia. Maximul eclipse se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit in proportie de 82%.

Cum pot observa eclipsa

Eclipsa poate fi observata fara instrumente astronomice. Puteti privi spre Soare, in siguranta, folosind un filtru de sudura verde, foarte inchis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi gasit de la magazinele specializate de astronomie.

Se pot folosi si ochelari de eclipsa, dar nu ochelari de Soare.

Priviti Soarele din 5 in 5 minute si veti vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maxima se va produce in momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie sa fie foarte precauti in observarea eclipsei.

Se mai poate folosi o metoda sigura, metoda proiectiei. In spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie alba. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observata eclipsa, de catre mai multi privitori deodata. Cand se foloseste metoda proiectiei nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiectie prin luneta sau prin telescop, potrivit astro-urseanu.ro.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea