Social

# echipament esential #echipament #snowmobil

Echipamentul esential pentru o plimbare cu snowmobilul

Echipamentul complet pentru o aventura cu snowmobilul asigura niveluri ridicate de siguranta, mobilitate si confort termic. Vezi ce elemente sunt incluse in structura sa si care sunt cele mai importante beneficii pe care le ofera alegerea solutiilor corecte, adaptate nevoilor si preferintelor tale.

 

Alegerea castii pentru snowmobil

Alegerea castii pentru snowmobil este o decizie importanta, deoarece aceasta poate influenta in mod semnificativ experienta si siguranta de care te bucuri. Sunt disponibile mai multe modele de casca, fiecare oferind propriile avantajele. Castile integrale ofera o protectie completa a fetei si sunt recomandate pentru conditii meteo severe.

Castile modulare sunt modele versatile, ce dispun de viziera. Acest element poate fi coborat sau ridicat, in functie de preferinte sau necesitati. Astfel, poti comunica mai bine cu cei din jur, dar ai si garantia unei protectii optime, atunci cand vremea de afara se strica brusc. Nu in ultimul rand, castile de tip off-road, fara viziera, sunt preferate datorita greutatii lor reduse si a ventilatiei superioare. La acestea poti utiliza, insa, o pereche de ochelari pentru snowboard. 

Materialul din care este facuta casca reprezinta un alt criteriu de alegere important. Policarbonatul este un material foarte rezistent si usor, dar poate fi mai predispus la zgarieturi decat alte materiale. Fibra de carbon este extrem de durabila si usoara, dar poate fi mai costisitoare. Fibra de sticla este frecvent folosita pentru casti de snowmobil, datorita rezistentei sale la impact, dar poate fi mai grea decat celelalte materiale.

Daca alegi un model de casca ce include si viziera, asigura-te ca are proprietati anti-aburire, anti-zgarieturi si ca poate garanta protectie sporita impotriva razelor UV. Pentru a alege marimea corecta a castii, masoara circumferinta capului la aproximativ 2,5 cm deasupra sprancenelor. Consulta apoi ghidul de marimi al producatorului, pentru a afla ce marime ti se potriveste.

Cum sa alegi jacheta pentru snowmobil

Ideal este sa alegi o jacheta dintr-un material durabil si rezistent la uzura, capabil sa te protejeze de frig. Materialul impermeabil este o necesitate, dat fiind ca te va proteja de zapada si apa. De asemenea, materialele cu proprietati impermeabile sunt mai eficiente in mentinerea caldurii corpului, in conditii de temperaturi scazute.

Textura unei jachete pentru snowmobil trebuie sa dispuna de o izolatie adecvata, pentru a te proteja de frigul intens. Tesatura trebuie sa permita, de asemenea, un tranzit optim al aerului, astfel incat umezeala sa se poata evapora eficient. In plus, produsul pe care il alegi trebuie sa te protejeze de curentii puternici, specifici zonelor deschise. 

Pentru niveluri ridicate de confort termic, mobilitate si siguranta, jacheta trebuie sa se potriveasca perfect. Pentru a alege marimea potrivita a unei jachete de snowmobil, urmeaza acesti pasi:

1. Masoara circumferinta pieptului.
2. Masoara lungimea bratului, de la umar pana la incheietura mainii.
3. Consulta tabelul de dimensiuni al producatorului pentru a gasi marimea potrivita.

Alegerea corecta a cagulei pentru snowmobil

Cagula este responsabila pentru mentinerea caldurii corporale, prin protejarea fetei si a gatului impotriva vantului si inghetului. Materialul din care este confectionata reprezinta un criteriu de alegere important. Tesaturile sintetice, cum ar fi poliesterul, ofera o izolare termica buna si sunt rezistente la vant sau apa. Lana merinos ofera confort optim excelent, dar nu este la fel de rezistenta la vant si apa. 

Marimea corecta asigura confortul optim. Un model prea mic va fi incomod si poate cauza chiar restrictionarea fluxului de sange. O cagula mult prea larga nu va oferi suficienta protectie impotriva frigului. Designul cagulei este un alt aspect de luat in considerare. Unele cagule acopera doar gatul si partea inferioara a fetei (masti), in timp ce altele sunt concepute pentru a acoperi intreaga fata, mai putin ochii. Descopera oferta cu echipamente de snowmobile si alege cagula ideala pentru tine. 

Ghid de alegere a manusilor pentru snowmobil

Materialele populare pentru manusile de snowmobil sunt cele sintetice, precum nailonul si poliesterul. Acestea din urma sunt rezistente la apa si vant, protejand mainile in mod eficient. De asemenea, asigura un confort termic ridicat, ce variaza, insa, de la un model de manusi la altul, in functie de calitatea tesaturilor sau numarul de straturi.

Marimea si tipul de inchidere sunt, de asemenea, importante. Manusile ar trebui sa se potriveasca bine, dar nu prea strans, pentru a permite circulatia sangelui. Sistemul de inchidere al manusilor este esential, deoarece ofera o protectie suplimentara impotriva intrarii zapezii, prin fixarea optima si de lunga durata.

Unele manusi au inchidere cu fermoar, altele cu sistem Velcro (arici), iar unele au un sistem de inchidere cu snur. Cele cu sistem Velcro sunt de preferat, datorita simplitatii cu care se pot scoate si pune la loc, atunci cand faci pauze.

Cum alegi pantalonii si salopeta pentru snowmobil

La fel ca in cazul jachetei, pantalonii si salopeta pentru snowmobil trebuie sa fie fabricate din materiale care pot oferi izolare termica optima, dar si un nivel ridicat al impermeabilitatii. Materialele precum nylonul, poliesterul sau cele cu proprietati hidrofuge sunt cele mai recomandate. 

Rezistenta la uzura reprezinta, de asemenea, un criteriu important pentru o alegere corecta. De asemenea, tipul de izolare poate asigura confortul termic de care ai nevoie, in functie de perceptia subiectiva pe care o poti avea fata de temperaturile atmosferice. Un tip de izolare buna pentru pantalonii si salopetele de snowmobil ar fi cea cu umplutura sintetica, ce ofera un echilibru termic optim.

In sfarsit, alegerea marimii corecte ofera confort si libertate de miscare. Pantalonii si salopeta nu trebuie sa te stranga, insa nici sa fie prea largi. De asemenea, trebuie sa te gandesti si la faptul ca vei mai purta pe sub acestea inca o tesatura (ex: colantii), pentru si mai mult confort termic. Asadar, atentie la masura pe care o alegi.

Alegerea cizmelor pentru snowmobil

Rezistenta la apa este una dintre cele mai importante caracteristici ale unor cizme pentru snowmobil, deoarece picioarele vor fi in contact permanent cu zapada si gheata. Asadar, materialele din care sunt realizate acestea trebuie sa fie hidrofuge, pentru un confort termic optim, la temperaturi scazute. De asemenea, este important sa aiba tesaturi respirabile, pentru a evita transpiratia excesiva si mirosurile neplacute.

Un alt factor esential de luat in considerare este aderenta cizmelor, o caracteristica vitala pentru siguranta si confortul de care te bucuri, in timpul utilizarii unui snowmobil. Este recomandat sa alegi un model cu un profil al talpii foarte bine pronuntat, astfel incat riscul de alunecare pe zapada si gheata sa fie minimizat.

Marimea cizmelor este, de asemenea, un factor crucial. Cizmele prea stramte pot provoca disconfort si pot reduce circulatia sangelui, in timp ce modelele prea largi pot creste riscul de accidentare, prin alunecare. De aceea, este important sa masori cu atentie dimensiunile piciorului, apoi sa le compari cu marimile din ghidul furnizat de producator.

Cel mai bun echipamente de protectie pentru snowmobil

Este posibil ca echipamentul de baza pentru snowmobil sa nu dispuna de elemente suplimentare pentru siguranta trunchiului. De aceea, este indicat sa adaugi pe lista de cumparaturi si protectii de corp cu insertii din materiale dure, sau chiar armuri pentru snowmobil individuale, pe care le vei atasa peste piesele vestimentare purtate. Datorita structurii acestora, nivelul de siguranta asociat acestei experiente se va imbunatati semnificativ. 

In concluzie, echipamentul potrivit este vital pentru o experienta placuta si sigura cu snowmobilul. Fie ca vorbim despre casti, jachete, cagule, manusi, pantaloni, salopete, armuri sau cizme, toate acestea trebuie alese cu grija, analizand valori ale unor parametri precum rezistenta la apa si vant, gradul de rezistenta la socuri fizice sau dimensiunile. Asadar, nu ignora importanta acestor elemente de echipament, in urmatoarea ta aventura cu snowmobilul.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea