Social

Donatorii de sange, protejati de accidentele vasculare cerebrale

Luarea de sange facea parte in trecut din protocolul terapeutic al medicilor. Si in prezent, donarea benevola de sange este, potrivit specialistilor, un act cu certe valente terapeutice pentru donator.

In vechime, indiferent de boala pacientului, luarea de sange facea parte din arsenalul obligatoriu al oricarui medic. In prezent, metoda empirica a fost inlocuita de mult, insa recent, cercetarile efectuate de specialistii institutelor de hematologie din mai multe state ale Uniunii Europene redescopera valentele terapeutice ale luarii-donarii de sange.

Dr. George Dumitrascu, medic specialist in medicina de urgenta la Spitalul Militar de Urgenta din Sibiu, arata ca, recent, au fost descoperite mai multe avantaje pentru sanatatea celui care doneaza constant sange pentru salvarea altor vieti. „Prin aprofundarea studiilor, medicii au stabilit care sunt avantajele donarii pentru sanatatea celui ce face acest gest", ne-a relatat dr. Dumitrascu.

In primul rand, riscul de accident vascular cerebral si de paralizie se reduce cu peste 30 la suta la cei care doneaza constant sange (400 de mililitri la doua luni). Explicatia specialistilor este aceea ca, de regula, fierul provenit din distrugerea hematiilor imbatranite se fixeaza in vasele de sange din creier si stimuleaza formarea placilor de aterom, crescand astfel riscul aparitiei infarctului cerebral.

Prin donarea constanta, concentratia de fier din sange scade, hematiile fiind mereu proaspete. Un alt beneficiu consta in faptul ca donarea permite improspatarea sangelui, stimuland, pe langa productia de hematii, si pe cea de leucocite, contribuind astfel la tonifierea sistemului imunitar. In trecut, prospetimea sangelui era mentinuta prin folosirea lipitorilor, aminteste medicul.

Pe de alta parte, vasele de sange ale donatorilor sunt mai putin solicitate decat cele ale ne-donatorilor. In general, intervalul recomandat intre doua donari este de doua luni. In acest interval, timp de doua saptamani, sangele donatorilor este mai putin „gros" decat al ne-donatorilor, astfel incat, in medie, solicitarea vaselor se reduce cu aproximativ 5 la suta.

Indicator antileucemie

Inaintea fiecarei donari, potentialii donatori beneficiaza de un set de teste de sange gratuite, ce permit monitorizarea atenta a starii de sanatate. Astfel: poate fi identificata existenta in sange a HTLV (din engleza "Human T-cells Leucemia / Lymphoma Virus") – un oncovirus A.R.N. din familia retrovirusurilor, responsabil de leucemiile cu celule T si de limfoamele cutanate.

HTLV infecteaza limfocitele, le modifica metabolismul si determina aparitia leucemiei la persoanele care prezinta predispozitie genetica in acest sens. Riscul de a fi purtatorul genelor respective este de 11 la suta in populatia generala.

Daca acest virus este detectat in sange, se poate stabili, prin determinari genetice ulterioare, daca persoana respectiva este sau nu la risc de a face leucemie. In cazul unui raspuns pozitiv, tratamentul citostatic aplicat din vreme poate creste rata de succes pana aproape de suta la suta.

Insa cea mai raspandita infectie care poate fi depistata prin teste curente de sange este cea cu virus hepatitic C sau B. Boala poate evolua uneori fara a fi sesizata, fiind descoperita doar in stadiul de ciroza. Infectia cu HIV se poate produce in aceleasi conditii ca si cea cu virusurile hepatitice B sau C.

Descoperita din vreme, cu ocazia testarilor HIV gratuite, anterioare fiecarei donari de sange, aceasta poate fi tinuta sub control, printr-o medicatie din ce in ce mai performanta, explica medicul. Printre celelalte afectiuni care pot fi identificate prin testarea periodica a sangelui se numara si anemia – afectiune cu cauze complexe si consecinte cu un potential crescut de gravitate.

De asemenea, donatorii beneficiaza si de o radiografie pulmonara gratuita, ocazie cu care pot fi identificate precoce tumori pulmonare, aflate inca in stadii operabile, aspect deosebit de important mai ales pentru donatorii fumatori.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea