Social

#semnificatii personaje halloween #dictionar de halloween #halloween #creaturi inspaimantatoare

Dictionar de Halloween. Ce reprezinta cele mai inspaimantatoare creaturi si de unde au pornit legendele acestora. Cu siguranta nu stiai aceste lucruri

Au mai ramas cateva zile pana la Halloween. Fiinte mistice precum vrajitoare, fantome, vampiri sau varcolaci sunt cele mai indragite de toata lumea. Putini stiu insa care este definitia acestoa in Dictionar, dar si ce reprezinta cu adevarat aceste creaturi inspaimantatoare sau de unde au pornit legendele acestora.

Tocmai de aceea, am realizat un dictionar de Halloween, care sa-ti explice, pe indelete de unde provin aceste fiinte si ce legende ascund in spate.

Vampir

In Dex, vampirul este definit ca “Strigoi despre care se crede ca iese noaptea din mormant pentru a suge sangele celor vii.”

Legendele vampirilor au pornit inca din timpuri stravechi. In Romania, Vlad Tepes, cunoscut si ca Vlad Dracul, este cel de la care au pornit superstitiile privind vampirii. Asta, deoarece Vlad Tepes avea obiceiul de a omori oamenii tragandu-i in teapa. Acesta a inspirat aparitia personajului “Dracula”, atat de cunoscut in intreaga lume la ora actuala.

Cu toate acestea, primele legende cu vampiri au aparut in mileniul IV i.H. in Egipt. Legenda Gemenelor relateaza faptul ca Regele si Regina au luat ca prizoniere doua vrajitoare, din dorinta de a inlatura canibalismul si de a afla secretele acestora. Raspunsurile vrajitoarelor nu i-au satisfacut pe cei doi suverani si astfel acestea au fost supuse celor mai teribile modalitati de tortura.

Un spirit rau, din dorinta de razbunare impotriva ofensei aduse, o poseda pe Regina Egiptului. Corpul material al Reginei fuzioneaza cu nucleul spiritului si astfel ia nastere o noua creatura care se hraneste cu sange si se inmulteste prin transmiterea propriului sange unei persoane muribunde.

Regele s-a transformat si el in vampir, iar cei doi suverani au devit primii vampiri, transformand apoi si alte persoane in vampiri.

In povesti si in credintele populare, se spune ca vampirii se tem de usturoi, cruce, dar si ca nu isi pot vedea propriul chip in oglinda sau ca argintul le face rau. De asemenea, in unele povesti, acestia mai pot fi invinsi cu valeriana. Insa, metoda clasica de a omori un vampir, in aproape toate povestile si legendele este prin infigerea unui tarus in inima.

Vrajitor/Vrajitoare

Vrajitorul sau vrajitoarea sunt definite in Dex ca: “1. (In basme si superstitii) Persoana care are puteri supranaturale si care poate transforma miraculos lucrurile inconjuratoare. 2.Persoana care practica stiintele oculte, magia. 3. Prezicator. 4.  Femeie care practica magia alba sau neagra. 5.  Persoana care practica vrajitoria“

Vrajitoarele, in variate contexte istorice, religioase si mitice, reprezinta in general femei care au puteri supranaturale sau magice si practica vrajitoria. Sunt unele dintre cele mai populare fiinte mitologice, pe intreg globul. Acestea se impart in doua categorii: vrajitoare bune, care practica magia alba, si vrajitoare rele, care practica magia neagra.

CITESTE SI: Semnificatiile ascunse ale simbolurilor de Halloween. Ce reprezinta, de fapt, dovleacul, marul sau liliecii

Varcolac

Dexul spune despre varcolac asa: “Fiinta fabuloasa fara reprezentare concreta, care mananca Luna si Soarele (provocand fazele Lunii, eclipse etc.)”

Varcolacul este cunoscut in credinta populara ca fiind un demon care mananca Soarle si Luna, generand eclipsele si fazele Lunii. Desi varcolacii sunt cunoscuti ca fiinte care bantuie de Halloween alaturi de alti monstri, in mitologia romaneasca acestia bantuie in noaptea de Sfantul Andrei.

Aceste animale sunt reprezentate ca animale reale, in general lupi si caini si sunt reprezentarea raului care disturba ordinea fireasca a lumii.

Se spune ca varcolacii provin si din oameni care se transforma in timpul unei eclipse de luna sau in noptile cu luna plina.

Fantome

Fantoma este definita in Dex ca “1 Aparitie imateriala a unei persoane defuncte, fantasma, naluca, stafie, strigoi. 2. Ceea ce are o existenta incerta sau imateriala.”

Fantomele sunt alte fiinte mitologice extrem de indragite si populare de Halloween. Fantomele sunt asociate cu spirite ale oamenilor trecuti in nefiinta inca din vremuri stravechi.

Potrivit legendelor, exista mai multe situatii in care spiritele celor morti raman pe Pamant si nu trec in lumea de dincolo. Cea mai incetatenita ideea, la nivel mondial, este ca, de cele mai multe ori, o fac pentru a-si manifesta nemultumirea sau pentru a se razbune pe cei care le-au facut rau. De asemenea, acestea mai pot ramane pentru a-i avertiza pe cei dragi asupra unui pericol iminent.

Un alt motiv pentru care sufletetele persoanelor trecute in nefiinta raman pe pamant este ca au treburi neterminate, pe care trebuie sa le rezolve intr-un fel sau altul inainte de a-si gasi liniste.

Strigoi

Strigoi este definit in Dex ca “ Sufletul unui om (mort sau viu) despre care se crede ca se transforma in timpul noptii intr-un animal sau intr-o aparitie fantomatica, provocand neajunsuri celor pe care ii intalneste; p. ext. om nascut intr-o zodie nefavorabila, despre care se crede ca se afla in legatura cu diavolul si se ocupa cu vraji si cu farmece. Epitet dat unui om rau, ursuz sau unui batran cu apucaturi demodate. “

In mitologia romaneasca, strigoii sunt sufletele rele ale mortilor, care ies din morminte in timpul noptii. Strigoii sunt vazuti ca fiind chei, in crestetul capului. Despre acestia se spune ca nu consuma si nu suporta usturoiul si ceapa, si se feresc de tamaie. De asemenea, acestia au o coada acoperita cu par.

Strigoii pot fi omorati doar de preoti. Se cauta mormantul celui banuit ca ar fi strigoi, i se citeste randuiala de catre preoti si i se infige in inima un par de stejar.  

Moroi

Moroi este definit in Dex ca “stafie, strigoi despre care se crede ca ar proveni dintr-un copil mort nebotezat, ucis sau inmormantat de viu sau dintr-un mort neputrezit caruia nu i s-a facut slujba religioasa. Duh rau despre care se crede ca ar suge sangele si laptele vitelor sau ca ar speria copiii. Persoana despre care se crede ca are puterea de a deochea copiii.”

Moroii, in traditia populara sunt strigoi mici care provin din copiii pierduti inainte de nastere sau la nastere, dar si din cei care au murit nebotezati. Se spune ca spiritele acestor copii vin pana la implinirea varstei de sapte ani pentru a cere lapte de la mamele lor. Dupa aceea, ies in fiecare noapte din mormant si striga “botez” de trei ori la rand pana ii aude cineva si ii boteaza.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea