Social

#colectare deseuri #deseuri #reciclare

Colecteaza selectiv deseurile in cosuri profesionale, in vederea reciclarii!

De ce este atat de necesara reciclarea deseurilor astazi? Cifrele vorbesc de la sine: 59 kg de deseuri de hartie salveaza un copac de la taierea industriala, iar o sticla de sticla economiseste energie egala cu 4 ore de iluminat a unei locuinte cu un bec. Cand aceste cifre se insumeaza si se traduc in aproximativ 300 kg de deseuri care sunt aruncate anual de un rezident al tarii, se obtine o gama foarte mare de economii.

 

Prin urmare, daca nu este foarte bine implementata colectarea selectiva a deseurilor, institutiile, fabricile, scolile, mall-urile sau cladirile de birouri ar trebui sa ofere un exemplu si sa recicleze corect!

Ce este reciclarea?

Reciclarea inseamna protectia mediului, nevoia de a reduce cantitatea de deseuri care se descompune de-a lungul anilor si de a economisi resursele naturale epuizate, precum zacamintele de petrol. Din ce in ce mai multi oameni vad beneficii economice in reciclare si utilizarea unor cosuri colectare selectiva , care, combinata cu cea mai recenta tehnologie, ofera o calitate complet noua a produselor si serviciilor.

Colectarea selectiva a gunoiului – ce ar trebui sa stii?

Colectarea selectiva ofera o sansa pentru o a doua viata pentru materiile prime secundare. Prin urmare, ambalajele din hartie sau din sticla nu sunt doar deseuri inutile. Ele pot fi, de asemenea, considerate materiale utile pentru producerea de bunuri sanatoase. Pentru a afla despre asta, arunca o privire la produsele ce se pot obtine din reciclare:

  • sticla poate fi procesata in ambalaje noi sau folosita pentru materiale de constructie etc.,
  • se obtin fibre de plastic pentru productia de haine din lana, mobilier de gradina, garduri, rame, pixuri si ghivece de flori,
  • filtre de cafea, articole de toaleta si hartie de imprimare sunt fabricate din hartie reciclata
  • deseurile bio pot fi folosite ca si compost pentru fertilizarea plantelor si florilor

Care sunt beneficiile colectarii selective a deseurilor?

Spatiile comerciale, birourile, clinicile si multe institutii au decis sa usureze modul de colectare al deseurilor si sa achizitioneze cosuri gunoi inox speciale, fie montate pe podea, fie pe perete, care permit evacuarea rapida si usoara  a gunoaielor.

Cand arunci deseurile, separa cat mai mult posibil elementele din care au fost produse. De exemplu, atunci cand arunci o sticla de sticla, desurubeaza capacul si pune-l in recipientul de metal si plastic si arunca sticla in recipientul de sticla. In acest fel, separi eficient deseurile, sporind eficienta recuperarii acestora.

Colectarea selectiva a deseurilor, inclusiv a deseurilor biodegradabile, are un efect pozitiv asupra mediului. Aceasta actiune contribuie, printre altele, la reducerea cantitatii de deseuri depozitate, precum si pentru a reduce nevoia de extragere a materiilor prime si de exploatare a mediului. Deseurile colectate in mod corespunzator au sansa de a fi procesate intr-o materie prima secundara, care poate fi reutilizata in productia de noi bunuri.

Scopul colectarii selective a deseurilor este, printre altele, reducerea deseurilor si protejarea resurselor de mediu. Ca urmare, o mare parte a deseurilor merge la instalatia de sortare pentru a castiga o „a doua viata” ca materie prima secundara. Acest lucru previne formarea unor cantitati excesive de deseuri amestecate, determinand extinderea depozitelor de deseuri.

Este foarte important ca deseurile sa fie separate imediat dupa utilizarea produsului, adica de catre utilizatorul direct, in europubele si pubele speciale pentru deseuri menajere sau industriale.  Segregarea corecta permite recuperarea maxima a materiei prime. Colectarea separata a deseurilor creste nivelul de recuperare, inclusiv reciclarea. Reciclarea permite reutilizarea deseurilor ca materie prima pentru productie.

In concluzie, este foarte important sa se separe in mod corespunzator toate deseurile produse atat in mediul privat, cat si cel public, pentru ca doar prin colectarea separata a hartiei, sticlei, materialelor plastice cu metal, precum si separarea deseurilor biodegradabile, se obtin cele mai valoroase materii prime pentru reprocesare.

FOTO: freepik.com, sanito.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea