Social

#amenajare birou #spatiu de lucru

Design biofilic – Un trend de urmat atat acasa, cat si la birou

Amenajarea unui spatiu de lucru sigur, confortabil si productiv este ceea ce-si doreste fiecare angajat. Indiferent daca este vorba despre biroul de acasa sau de la locul de munca, este important sa fie amenajat ca un spatiu sigur, in care activitatile de zi cu zi sa poata fi indeplinite in cele mai bune conditii.

In cele ce urmeaza, iti vom prezenta tot ce trebuie sa stii despre designul biofilic. Acesta este un trend care poate fi urmat atat acasa, cat si la birou.

Ce este designul biofilic

Pe scurt, designul biofilic poate fi definit ca imbinarea exteriorului cu interiorului, mai exact legatura dintre natura si ceea ce a construit omul, in cazul acesta spatiul de lucru. Designul biofilic subliniaza nevoia omului de a vedea si simti natura si lumina naturala, chiar si in spatii inchise. Astfel, se creeaza nevoia unui spatiu cu multa lumina naturala in mare parte a zilei, plante de interior si chiar si pereti vii, pentru ca angajatii sa se simta bine.

De ce designul biofilic este recomandat si la birou

Asa cum stii deja, pandemia a adus mari schimbari in ceea ce priveste asteptarile angajatilor cu privire la birou si la modul de lucru. Desi lucratul de acasa are numeroase beneficii, tot mai multi oameni vor sa se intoarca la birou cu program intreg sau partial, optand pentru un sistem hibrid de lucru.

Un sondaj recent a concluzionat faptul ca angajatii ar venit mai des la birou pentru a separa viata de acasa de munca (37.5%), un plus de socializare (31%), mai multa eficienta (21.5%), lucru neintrerupt (6%) si mai putine sedinte online (4%). Sondajul a fost realizat de Genesis Property, compania fondata de antreprenorul roman Liviu Tudor.

In prezent, angajatii se orienteaza tot mai des spre spatii de birouri in care este pus accentul pe sanatatea lor, pe echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. Inainte de pandemie, accentul era pus pe functionalitatea spatiului, fara a lua in calcul si componenta umana, mai exact nevoile angajatilor. Acum, un spatiu de lucru trebuie sa respecte si flexibilitatea si interactiunea sociala.

Un birou prietenos cu angajatii va aduce numai beneficii: oamenii vor putea sa interactioneze mai bine si astfel se vor facilita colaborarea si conxiunile sociale si culturale, atat de necesare pentru coeziunea echipelor. Este nevoie nu doar de spatii de lucru moderne si eficiente, ci si de spatii comune, care asigura interactiunea si recreerea.

Cum poti aduce design biofilic in spatiile de birouri

Dupa ce ti-am explicat ce este designul biofilic si de ce este nevoie de implementarea lui pentru bunastarea angajatilor si a companiilor, este momentul sa iti prezentam si cateva idei pentru a-l integra in spatiile de birouri.

Iata, asadar, cum poti aduce designul biofilic in spatiile de birouri:

  • cativa pereti pot fi amenajati ca „pereti vii” cu plante si muschi, care vor da un cu totul alt aspect intregului birou sau oriunde vor fi amplasati;
  • iluminare naturala pe cat posibil, cu ferestre mari, iar in restul timpului iluminat dinamic, care sa se schimbe in functie de ritmul circadian;
  • mobilier de interior si diverse elemente de decor inspirate din mediul natural, cu design si culori cat mai aproape de acesta;
  • sistem de ventilare al incaperilor, care sa asigure confort termic, purificarea aerului si umiditatea potrivita;
  • spatii pentru relaxare si interactiune sociala.

Asadar, acestea sunt principalele informatii pe care trebuie sa le retii despre designul biofilic. Acest concept poate fi implementat atat cand vine vorba despre spatii de birouri, cat si acasa, mai ales daca s-a adoptat un sistem de lucru hibrid.

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea