Social

#polizor #secrete atelier #atelier

Descopera secretele unui atelier bine echipat: Ce poti face cu un polizor de banc?

In toate atelierele de lucru profesionale, dar si in multe dintre micile ateliere din gospodarii exista un polizor de banc. Oricat de performante ar fi sculele electrice din dotare, sunt sarcini pe care doar polizorul de banc le indeplineste in mod optim. Este o unealta esentiala pentru ascutirea obiectelor din metal si pentru slefuirea unor suprafete dure.

 

In acest articol, vei descoperi un ghid util pentru lucrari de bricolaj care necesita un polizor de banc, sfaturi legate de alegerea sculelor potrivite pentru proiectele tale, precum si despre masurile de siguranta pe care nu trebuie sa le ignori atunci cand lucrezi cu un astfel de aparat de slefuire si ascutire a obiectelor.

Cum functioneaza un polizor de banc?

Practic, un polizor de banc este un aparat prevazut cu motor electric cu un arbore in dreapta si in stanga, cu cate o roata de slefuit montata pe fiecare. Arborii sunt actionati de rulmenti cu bile, pentru a functiona perfect si a aduce performanta la slefuire. Motorul pune in miscare cele doua discuri cu care se poate prelucra suprafata obiectelor. Cu cat puterea motorului este mai mare, cu atat se pot prelucra piese mai mari si din materiale mai dure.

Polizoarele sunt echipate cu un suport reglabil. Piesa de prelucrat se sprijina pe acest suport in timpul rectificarii, astfel incat aceasta poate fi ghidata in siguranta, in ciuda vibratiilor. Aceste suporturi sunt reglabile deoarece discul isi reduce diametrul in timp din cauza uzurii.

La ce folosesti un polizor de banc?

Polizoarele de banc sunt ideale pentru prelucrarea metalelor. Indiferent ca vrei sa retusezi marginile unui obiect din metal, sa indepartezi rugina de pe el, sa il slefuiesti sau sa il ascuti, un polizor cu banc este un aliat de nadejde in executarea acestor sarcini. Cu ajutorul unor discuri de granulatii diferite, poti duce la bun sfarsit lucrari care pot parea de nerealizat pentru un incepator.

Cum alegi un polizor de banc potrivit pentru proiectul tau?

Pentru atelierele profesionale si diversitatea lucrarilor care se pot executa in acestea, este nevoie de un polizor de banc performant, de mare putere, cu multiple functionalitati, capabil sa prelucreze materiale foarte dure si sa indeplineasca o mare varietate de sarcini. 

Este deosebit de importanta echiparea polizorului de banc cu accesoriile potrivite. Pentru un atelier gospodaresc, ai nevoie de un polizor de banc pentru lucrari usoare si activitati independente de amatori.

Iata care sunt principalele tipuri de polizoare de banc:

  • Polizor de banc umed/uscat. In special pentru lucrari de slefuire a cutitelor, daltilor, burghielor etc., polizorul umed/uscat este specialistul. O roata de slefuit este pentru slefuirea bruta, iar cealalta este putin mai mare, mai lata si mai fina. Aceasta se roteste mult mai incet (aproximativ 130-140 rpm) si trece printr-o baie de apa pentru a raci piesa de prelucrat in timpul slefuirii. Recoacerea metalului este impiedicata de acesti doi factori, care contribuie la obtinerea de rezultate optime la ascutire.
  • Polizor de banc cu banda de slefuit. Este o scula electrica pe care o poti folosi in diverse aplicatii, prevazuta cu o roata de slefuit aspra si un slefuitor cu banda. Aceste masini sunt folosite frecvent la prelucrarea lemnului, insa benzile de slefuit sunt potrivite si pentru metal.
  • Polizor de banc cu slefuitor flexibil. Acesta este prevazut cu discuri, dar are si un arbore lung si flexibil pe care pot fi operate accesorii speciale de lustruire, la fel ca la o scula de gravura. Discul de slefuire grosiera si discul de lustruire pot fi reglate la viteza ideala cu ajutorul unui control rotativ.

Echipamente si accesorii utile in lucrul cu un polizor cu banda

Pentru a lucra cu un polizor de banc, este esentiala dotarea acestuia cu accesoriile potrivite proiectului tau, precum si respectarea unor masuri de siguranta.

Sarcina principala atunci cand se lucreaza cu polizorul de banc este indeplinita de discurile de slefuit. De regula, se folosesc discuri de slefuit cu granulatii diferite, comune fiind granulatiile 24/36/60/80. Exista intotdeauna un disc pentru lucrari mai grosiere si unul pentru lucrari mai fine. 

Discurile de slefuit sunt fabricate din carbura de siliciu sau corindon si sunt disponibile in dimensiunile de 150 mm, 175 mm si 200 mm. Viteza de rotatie a aproape tuturor polizoarelor de banc este cuprinsa intre 2800 si 3000 rpm.

Deoarece discurile de rectificat nu numai ca devin mai mici in timp, dar se uzeaza si neuniform, este nevoie de o unealta speciala pentru rectificarea lor. Cu ajutorul acesteia, discurile pot fi aduse din nou in forma. O lampa de lucru este, de asemenea, extrem de utila atat la rectificarea discurilor, cat si in timpul functionarii polizorului de banc.

Ai grija ca spatiul dintre suprafata suportului si roata polizorului sa nu fie mai mare de doi milimetri, astfel incat nicio piesa de prelucrat sa nu se poata bloca in el. Prin urmare, verificarile si reajustarile regulate sunt foarte importante. Poarta intotdeauna ochelari de protectie atunci cand lucrezi la polizor, pentru a-ti proteja ochii de aschii si scantei.

Alege din oferta Fixero un polizor de banc potrivit pentru atelierul tau!

Pentru a-ti transforma atelierul in spatiul in care iau proiecte de lucru ambitioase si originale, nu trebuie decat sa faci alegerea corecta in materie de unelte si scule electrice. Exploreaza gama variata de polizoare de banc si accesorii din magazinul Fixero si pregateste-te sa faci pasul urmator in evolutia lucrarilor tale!

FOTO: fixero.com.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea