Social

#rata somaj romania #somaj romania #tineri #somaj

De ce are Romania cea mai mare rata a somajului din UE, in randul tinerilor? Raspunsul sociologilor

 

Potrivit celei mai recente analize economice, Romania se confrunta cu cea mai mare rata a somajului in randul tinerilor, la nivelul Uniunii Europene.

Sociologii sustin ca acest lucru este deteminat de mai multi factori. Pe de o parte tinerii evita locurile de munca full-time, ci isi indreapta atentia catre cele care le ofera o mai mare flexibilitate, dar care se gasesc mult mai greu. Pe de alta parte, multi angajatori doresc minim doi ani de experienta, ceea ce este imposibil pentru tinerii care abia ies de pe bancile scolii sau care sunt/au terminat facultatea si vor sa-si gaseasca un loc de munca.

Sociologul Dan Petre a vorbit in cadrul unei emisiuni difuzata la Antena 3 CNN despre motivele pentru care tinerilor din Romania le este dificil sa-si gaseasca un loc de munca. Iata ce spune acesta:

"Este o combinatie de trei factori. Este vorba despre economie. Tipul de economie favorizeaza aparitia unor astfel de locuri de munca, in special in constructii. Pe de alta parte vorbim de mentalitati. Spre deosebire de alte tari in care tinerii pleaca de acasa mai devreme si sunt nevoiti sa isi gaseasca un loc de munca pentru a se intretine. 

 

Ultimul element este educatia. In Romania, sistemul de integrare a tinerilor imediat dupa ce termina scoala in economie nu este la fel de dezvoltat ca in alte tari. Ne confruntam cu celebra expresie de la ofertele de angajare: minim doi ani de experienta.

 

De aceea, tinerilor, care nu au aceasta experienta, le este foarte greu sa intre pe piata muncii.

 

Teoria spune ca cel mai puternic factor este configuratia economiei si tipurile de job care sunt disponibile intr-o mai mare masura in tara respectiva".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea